Ето каква е идеалната температура за пране на бели и цветни дрехи


Ето каква е идеалната температура за пране на бели и цветни дрехи
Снимка: iStock

Не се заблуждавайте: правилната температура на водата е от решаващо значение за вашето пране. Тя определя силата на процеса на почистване и изборът ѝ спрямо определена тъкан е от съществено значение за живота на вашите любими дрехи.

Докато повечето тъкани, съставени от плътно изтъкани влакна (като памук и лен), обикновено могат да се перат в топла вода без риск от свиване или избледняване, експертите казват, че е най-удачно да се използва хладна вода, когато се съмнявате.

Студената вода не само може да сведе до минимум вероятността от щети, но изисква по-малко енергия, така че е страхотна за околната среда и разходите ви за битови сметки.

Въпреки че общоприетата идея е да перете всички бели дрехи в гореща вода, това не винаги е най-добрият начин на действие. За съжаление, някои влакна могат да се свият в гореща вода (над 53 градуса), но и няма да получат дълбоко почистване в твърде студена вода (между 20 и 25 градуса). Трикът? Перете бялото пране на средна температура, която обикновено е между 30 и 40 градуса. Тази температура може ефективно да премахне натрупаната мръсотия, мъртви клетки и петна, като същевременно минимизира риска от свиване.

Имайте предвид, че горещата вода свива тъканите до техния максимален капацитет, докато топлата вода ги свива по-постепенно при многократни изпирания.

Що се отнася до цветното пране, ярките тъкани се изработват с багрила, които могат да избледнеят или да се прехвърлят върху други тъкани, ако са в в гореща и топла вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама