Как да си направите зеленчукова леха според Марта Стюарт


Как да си направите зеленчукова леха според Марта Стюарт
Снимка: Instagram

Има много страхотни причини да отглеждате зеленчуци, но ние ще се придържаме към нашите любими: знаете точно откъде идва храната ви. Като обработвате почвата собственоръчно и без препарати, вие помагате на околната среда. И разбира се, зеленчуците имат доста по-добър вкус, когато ги отглеждате сами. Освен това заниманието е забавно, релаксиращо и по някакъв начин заземяващо. Така че, независимо дали имате голяма градина, или само няколко саксии, запретнете ръкави. Ето как да си отгледате вкусни зеленчуци според Марта Стюарт.

3 ГРЕШКИ, КОИТО СА ФАТАЛНИ ЗА КРАСТАВИЦИТЕ

Намерете местоположение

Потърсете място, което получава поне 6 до 8 часа слънчева светлина на ден. Ако засаждате в земята, изберете добре дренирана зона (без големи локви след дъжд).

Опознайте своята почва

Основата на всяка градина, вашата почва, трябва да съдържа много хранителни вещества. Можете дори да изпратете проба за анализ, за да разберете какъв тип е. Преди засаждане обогатете вашия парцел със слой компост. Ако използвате контейнери, вземете органична почва за саксии.

Набавете си градински инструменти

Ще ви трябват няколко основни неща – градинарски нож: копае и реже и е особено полезен за премахване на плевели с дълбоки корени; чифт остри, фино заострени ножици - работят добре за събиране на зелени билки.

Изберете метод на отглеждане

Има три основни начина за отглеждане на хранителни продукти: в контейнери (саксии), повдигнати лехи или на земята.

- Контейнери: Контейнерите са идеални за малки пространства, дори за градски балкон. Просто се уверете, че са достатъчно дълбоки, за да растат корените. Те изискват често поливане - почти ежедневно, когато е горещо и слънчево.

- Повдигнати легла: Имате пълен контрол, когато решите да отглеждате зеленчуците си в повдигнато легло. Можете да персонализирате размера и лесно да коригирате проблемите. Тук почвата се загрява по-бързо, така че можете да ги засадите по-рано. Използвайте само необработено дърво, за да предотвратите изтичането на химикали в почвата.

- В земята: Този метод е най-икономичен и изисква по-малко работа в началото. Можете да поливате по-рядко, отколкото в саксиите или повдигнатите лехи. Но това може да има и своите минуси: лоша почва или неудобно разположени корени на дървета или скали.

Решете дали ще използвате семена, или разсад

- Семена: Те са евтини и ще намерите по-широк избор от необичайни сортове. Те обаче изискват повече усилия, защото може да се наложи да засадите някои видове, като домати и чушки, на закрито. Тъй като започвате отначало, ще трябва да изчакате и по-дълго за реколтата.

- Разсад: Вземете разсад от местния градински център или фермерски пазар. Професионалистите ще определят сортовете, които са най-подходящи за вашето местоположение. Разсадът обаче се нуждае от допълнителни грижи, докато се „установява”. Например, за да поддържате влагата и да предотвратите вкореняването на плевелите, разпръснете слой мулч около разсада.

Групирайте зеленчуците, когато засаждате

За да увеличите максимално пространството, групирайте зеленчуците спрямо нуждите им - тези, които изискват сходни количества вода и слънчева светлина, поставете в едно легло или контейнер.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама