Как да си отгледаме ароматна гардения


Как да си отгледаме ароматна гардения
Снимка: iStock

Гарденията е стайно растение с вечно зелени, тъмни, лъскави листа. Цъфти с ароматни цветове - бели до кремави - от пролетта до средата на лятото. Много популярна е заради кремообразните, ароматни цветове. Тя е чувствителна към условията на отглеждане и реагира добре на ниски температури, висока влажност на въздуха, постоянна влажност на почвата и светло до слънчево местоположение.

Обикновено за отглеждане се предлага жасминова гардения, която произхожда от Китай и е доста капризна. Обича да бъде огрявана от слънчева светлина, но я пазете от силното обедно слънце.

Поливайте я редовно - почвата ѝ винаги трябва да е влажна, но и да не се задържа вода в подложката ѝ. Пулверизирайте често листата, но не и цветовете.

Пресадете я, когато прецъфти. Предпочита кисела почва.

Подхранвайте с тор за цъфтящи растения два пъти в месеца, в период на активен цъфтеж. Веднъж на два месеца може да подхраните и с хелатно желязо.

Грижи: Гарденията се нуждае от поне 4 часа слънчева светлина на ден.

Поливане: Предпочита да е постоянно влажна. За да се отстрани излишният изкуствен тор, поливайте веднъж месечно с дистилирана вода.

Температура: За предпочитане са по ниските температури. През деня около 18° и под 16° през нощта. По високите температури могат да доведат до опадане на пъпките или листата.

Въздушна влажност: Гарденията расте добре при висока влажност. Осигурете я с ежедневно опръскване или поставете растението на подложки с вода и камъчета или използвайте овлажнител за въздуха. Това помага и за предпазване от акари и други вредители, които виреят при по сухи условия.

Торене: През периода на растеж (Март до Септември) подхранвайте на всеки 2 седмици с течен тор с PH5.

Пресаждане: Когато се налага пресаждане, използвайте почвена смеска с 2 части торф, 1 част стерилизирана градинска пръст и 1 част пясък или перлит.

Подрязване: Може да се извърши по всяко време, но за предпочитане е това да се направи през периода след растежа. Така ще могат да "излекуват раните" докато не растат интензивно. Това няма да попречи на цътежа следващата година.

Ако само искате да оформите компактна корона, просто пензирайте върховете докато расте. Това ще доведе до развитие на повече пъпки през следващата година.

Място: Поставете на източен или западен прозорец. Гадренията се нуждае от много светлина през цялата година.

Размножаване: Размножаването на гардения е възможно през пролетта чрез 8-12 см стъблени резници, отрязани под листен възел.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама
Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама