Цветята, които ще оцелеят в градината и през зимата


Цветята, които ще оцелеят в градината и през зимата
Снимка: iStock

Зимата не означава, че вашата градина трябва да остане лишена от живот и красота. Ето нашите съвети, за да я запазите жива и цветна, докато пролетта дойде.

Заложете на многогодишни растения

С трайни насаждения ще отглеждате растения, които ще останат верни година след година без много грижи, тъй като ще спестите време и усилия в сравнение с едногодишните, които трябва да посеете и подмените. Зимните цъфтящи трайни насаждения са особено интересни в градината, защото запълват празнината между забавените есенни цветя като астри и цъфтежите от ранна пролет. Като например чемерика или коледни рози, които цъфтят от ноември до април в зависимост от сорта.

Можете да засадите тези красиви зимни чудеса и да се насладите на цъфтежа им, докато времето стане по-меко. След това те ще увехнат дискретно, точно когато пролетните трайни насаждения започнат да цъфтят, но техните листа ще продължат да украсяват пейзажа ви. За да добавите цвят, хубав вариант е зимният вереск, най-издръжливото от всички цветни растения.

Съживете тъжните и скучни градински кутии

Заложете на светли, отразяващи светлината растения, за да запълнят празнините във вашето озеленяване. Има красиво оцветени сортове лечебен градински чай като сорта Purpurascens, който разгръща тъмночервеникаво-сиви листа или храстовидни връвчета, Convolvulus cneorum, който има лъскави, сребристи листа и цветни пъпки, които са бели с нотка на пастелно розово.

Разнообразните и петнисти листа също са ценни съюзници: Hedera Glacier и Hedera Marengo ivy са деликатно оградени с бяло. Други сортове бръшлян се открояват, защото листата им, макар и всички в един цвят, изглеждат като деликатно издълбани произведения на изкуството. Hedera sagittifolia е добър пример за това. Особено издръжлив и подходящ за всички видове разположения, бръшлянът е удачен избор на растение в градината. Вечнозелените папрати също са подходящи.

Не забравяйте за луковиците

Обикновено засадени през есента, някои луковици започват да поникват през декември и са чудесен вариант за запълване на цветни лехи, докато трайните насаждения все още се наслаждават на зимния си сън. Кокиче, минзухар, циклама или Ифейон се засаждат през есента.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама