Какви грижи трябва да положим за цветята през октомври/ноември


Какви грижи трябва да положим за цветята през октомври/ноември
Снимка: iStock

Октомври е и градината ви се нуждае от специални грижи, които ще подготвят растенията ви за зимата и ще си гарантирате добра реколта през следващата година. Ето към какво трябва да се съсредоточите.

1. Засаждане

Засадете стенни цветя, незабравка, Примула, виолетка (включително зимни теменуги) и други пролетни растения в предварително подготвената земя или саксии.

В умерените райони все още е възможно да се сеят издръжливи едногодишни растения навън, за да презимуват за следващата година.

Продължете да засаждате пролетно-цъфтящи луковици.

Сега е подходящ момент за засаждане на нови тревисти многогодишни растения, тъй като почвата е все още топла, но има повече влага, отколкото през лятото.

Луковиците на лилиите могат да бъдат засадени в саксии този месец.

10 КРАСИВИ ЕСЕННИ ЦВЕТЯ

2. Подрязване

Изрежете избледнелите тревисти многогодишни растения и ги добавете към купчината компост.

Повдигнете и разделете лошо цъфтящи или пренаселени тревисти растения.

3. Поддръжка

Изчакайте първите студове да ударят гергините, преди да повдигнете грудките или коренищата. Те могат да презимуват в земята в по-топлите райони, ако са покрити със защитен слой от слама, но цъфтежът може да е късен и/или беден през следващата година.

Всички останали летни лехи, които в по-меките райони, се почистват и заменят най-добре за по-свеж цъфтеж.

Не пренебрегвайте поддръжката на висящите растения - малко поливане и подхранване може да ги задържи до средата на есента. След като дадат най-доброто, засадете отново с пролетно-цъфтящи луковици, зимни треви, бръшляни и пролетни легла.

НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ЦВЕТЯ ЗА БАЛКОН

4. Обща поддръжка

Повдигнете вътрешните контейнери върху тухли или специално направени крачета за саксии, за да избегнете седенето им във вода през зимата.

Преместете алпийските корита до покрита веранда, за да ги предпазите от дъжда.

Уверете се, че сте принесли всички нежни растения в отопляемата оранжерия за зимата.

Премахнете колове и други опори, тъй като тревистите растения умират през зимата.

Проверете дали луковиците са оставени на тъмно. Ако те показват признаци на най-висок растеж и имат здрава коренова система, когато са извадени от саксията, вкарайте ги в хладно и светло помещение, за да предизвикате цъфтеж.

Проверявайте редовно хризантемите за признаци на бяла ръжда  - отстранете засегнатите листа и унищожете силно засегнатите растения.

Сивата плесен може да бъде проблемна при влажно време. Отстранете засегнатите листа и други части веднага щом се видят симптомите. Брашнестата мана може все още да е проблем в сушилните, по -топлите региони с добро "циганско лято". Най -добре е да се контролира това заболяване чрез културни методи или чрез намаляване на замиращия растеж, а не чрез пръскане, което е по -малко ефективно по това време на годината.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама