7 "златни" правила за по-висок добив на домати


7 "златни" правила за по-висок добив на домати
Снимка: iStock

Опитните градинари разчитат на 7 "златни" правила за по-висок добив на домати. Запознайте с тях.

Правило № 1: Премахване на издънките

Много градинари не премахват всички издънки и оставят по 1-2 от най-големите. Но това води единствено да намаляване на количеството ценни хранителни вещества, които достигат до доматите и в крайна сметка влошава качеството на добива. Премахването на издънките увеличава достъпа на светлина и въздух до растенията.

Правило №2: Откъсване на листата

Веднага след като плодовете започнат да растат, откъснете листата над всяка чепка с домати. Благодарение на тази техника доматите не само почервеняват по-бързо, но и растат по-бързо.

Правило № 3: Своевременно откъсване на доматите, които са достигнали зрялост

Както при краставиците, така и тук важи правилото за своевременно откъсване на доматите, които са достигнали зрялост. По този начин ще предпазите насажденията от късна болест и ще дадете шанс на следващата реколта.

Правило №4: Прекършване на върховете

Прекършването на върховете на доматите се прави в средата или в края на юли. То съвпада с началото на активния вегетационен период. Това ще увеличи добива и ще ускори зреенето.

5 ПРОДУКТА, КОИТО ОПИТНИТЕ ГРАДИНАРИ ИЗПОЛЗВАТ

Правило № 5: Фиксиране (връзване на доматите)

Не забравяйте да фиксирате храста. Не е добре плодовете от долните клони да докосват земята. Ако все пак те растат много ниско, разстелете сухо сено, дървени стърготини или слама върху почвата.

Правило №6: Пръскане на доматите с разтвор на борна киселина

Пръскането на доматите стимулира растежа на нови плодове, ускорява узряването на съществуващите и същевременно с това помага за противопоставяне на инфекции и болести. Веднъж на сезон доматите трябва да се пръскат с разтвор на борна киселина, а 2 седмици след това - с разтвор на карбамид.

Правило № 7: Поливане с калиев перманганат

По време плододаването доматите се нуждаят от калий. Използвайте бледорозов разтвор на калиев перманганат, за да ги подхраните Ако растението ви радва с външния си вид, тогава процедурата може да прилага рядко. Но ако забелязвате бледозелени листа, поливайте доматите с разтвор с калиев перманганат на всеки 10 дни. Също така няма да е излишно да ги подхранвате с тор веднъж месечно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама