Груби грешки при отглеждането на домати


Груби грешки при отглеждането на домати
Снимка: iStock/Guliver

Доматите са едно от най-популярните растения за отглеждане в градината и дори на терасата. Те са полезни, вкусни и отглеждането им може да донесе наистина много радост, особено ако сте любители градинари. Макар да са относително лесни за отглеждане, не е изключено да допуснете редица грешки, които да усложнят целия процес. Ето кои са най-грубите от тях.

1. Не правите добър разсад

Които и семена да изберете, важно е да създадете идеални условия за покълване. Най-добри резултати ще постигнете при температури между 15 и 20 градуса, на закрито и тихо място. Липсата на естествена слънчева светлина е една от най-големите бариери при правенето на качествен разсад. LED светлините могат да бъдат полезни, както и фолиото за отразяване на светлината.

2. Засаждате ги твърде късно

Доматите, оставени твърде дълго в саксии за семена, могат да закърнеят, особено ако пространството им е малко. Така корените ще се оплетат и ще започнат да цъфтят преждевременно.

7 САКСИЙНИ РАСТЕНИЯ, КОИТО ПАЗЯТ ОТ КОМАРИ

3. Забравяте да ги аклиматизирате

“Заякването” на вашите домати включва постепенна аклиматизация на растенията към външни условия. Ако пропуснете този етап, шокът от местенето може да накърни и дори да убие вашите доматени растения.

4. Садите ги на грешно място

Има редица различни места, където можете да отглеждате домати - в оранжерия, на открито в градина, в повдигната леха или на балкона. Когато местите вашия разсад, важно е да вземете предвид основите на климата, условията, почвата и т.н. Намерете възможно най-слънчева зона, но на завет. Ако отглеждате в контейнери, изберете такива, които са достатъчно големи и няма други растения в близост.

5. Не им предлагате подкрепа

Повечето доматени растения се нуждаят от някаква форма на подкрепа, докато растат, особено когато плодовете започнат да натежават на клоните.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама