7 саксийни растения, които пазят от комари


7 саксийни растения, които пазят от комари
Снимка: iStock/Guliver

Ухапванията от комари са не само досадни, но и представляват значителен риск за здравето, тъй като пренасят заболявания като малария, жълта треска, Чикунгуня, нилски вирус и какво ли още не. Тези насекоми са привлечени от хората, животните и аромата на въглероден диоксид. За щастие, има редица други аромати, които могат да се използват за предпазване от комари, без използването на химикали. Като например, тези 7 саксийни растения.

КАК ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ЦАРСКА БЕГОНИЯ В ДОМА СИ

Лавандула

Приятният аромат на лавандула гони комарите. Като допълнителен бонус растението има и противогъбични и антисептични свойства. Можете да го засадите във вашата градина или в саксии, разположени близо до прозорците.

Невенчета

Невенът е лесно за отглеждане цвете, което съдържа тиофени - съединение с репелентни свойства. Те са ефективни срещу комари, листни въшки, трипси, бръмбари и доматени рогови червеи.

Мушкато

Мушкатото е невероятно красиво растение, което също може да се бори комарите и няколко вида вредители. Докато тези бързорастящи растения обичат топъл, слънчев, сух климат, те виреят и на по-студени места, стига да се режат често.

Розмарин

Розмаринът, освен ароматна подправка, е чудесен приятел и когато искате да се насладите на известно време около огъня, без да се борите с комари. Просто поставете няколко листа розмарин в огъня и ароматътще задържи досадните комари далеч.

Мента

Проучванията са установили, че ментовото масло може да отблъсне някои от най-опасните комари, разпространители на малария, филариална и жълта треска, за период от 60-180 минути.

Пенироял

Това цвете е известен естествен репелент против комари. Съхраняването само на няколко изсъхнали стебла може почти да гарантира, че комарите ще стоят настрана.

Босилек

Поради острата миризма, излъчвана от листата му, комарите предпочитат да не се доближават до него. Всъщност, той е потенциално токсичен за комарите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама