Опитните градинари винаги разчитат на този трик за рязане на розите след цъфтежа


Опитните градинари винаги разчитат на този трик за рязане на розите след цъфтежа
Снимка: iStock

При полагане на необходимите грижи и правилната резитба на розите, те дълго ще ви радват с обилни и уханни цветове. 

Кога трябва да се извърши резитбата на розите?

Необходимо е тази процедура да се извършва многократно през цялата година. Лятното рязане е необходимо за оформяне, лечение на храста и премахване на изсъхнали пъпки.

След цъфтежа при избледняване на цветовете розите задължително трябва да се подрежат. В противен случай целият запас от хранителни вещества ще бъде насочен за формирането на семената, а не за растежа на нови пъпки.

Лятната резитба трябва да се извършва след първия цъфтеж - около началото и средата на юли или най-късно в края на месеца. Процедурата се извършва при сухо време.

РОЖДЕНОТО ВИ ЦВЕТЕ ИЗДАВА КАКВИ СТЕ ПО ХАРАКТЕР

Как е правилно да се подрязват розите?

По време на лятната резитба се скъсяват не само стъблата със сухи съцветия, но и се отстраняват слабите и болни издънки. Процедурата трябва да се извършва с чист и остър инструмент. Разрезът трябва да бъде направен под наклон, насочен към външната пъпка, която гледа навън, а не към храста. Препоръчително е зоните на среза да се третират със специални агенти, които допринасят за бързата регенерация на растителните тъкани.

Издънките на хибридните чаени рози и флорибунда се подрязват под първия истински лист или дори след 2-ри - 4-ти. Това е около 20 до 40 см от стъблото, в зависимост от интензитета на растежа.

При извършването на процедурата трябва да вземете предвид местния климат. Колкото е по-студено, толкова по-високо се подрязват храстите. След това се изисква допълнително подхранване за възстановяване и растеж на нови издънки. За целта се използват торове и стимуланти на растежа, които са подходящи за розите.

Най-честите грешки при подрязване на розите

1. Запазването на увяхващите цветя

Запазването на увяхващите цветя води до изчерпване на основния запас от хранителни вещества. И в случая розата няма да цъфти повторно през лятото. Или образуването на нови пъпки ще бъде оскъдно и краткотрайно. Навременната резитба стимулира появата на млади и силни издънки с нови съцветия.

2. Рязане само на короната

В случая новите издънки ще растат само от кухините на горните листа. Те ще бъдат слаби и това ще доведе до растежа на редки и малки пъпки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама