Как правилно да подрежем петунията за обилен цъфтеж


Как правилно да подрежем петунията за обилен цъфтеж
Снимка: iStock

Петуниите се режат редовно, особено през лятото. В този случай е най-добре да се премахнат някои издънки преди образуването на пъпки. И след като първите цветове започнат да избледняват, незабавно повторете процедурата. Благодарение на това цветето ще даде наведнъж няколко нови цвята.

Възможно е и е необходимо петунията да се реже както по време на цъфтежа, така и на други етапи от нейното развитие.

Процедурата трябва да се провежда редовно, тъй като при подрязване:

* дава повече пъпки;

* цъфти по-великолепно (венчелистчетата изглеждат по-красиви);

* не растат странични издънки.

Самите цветя стават невзрачни и малки. Ако не подрязвате редовно, растението ще цъфти в началото до средата на лятото, а след това пъпки вече няма да се образуват.

Причината е, че водата и хранителните вещества ще отиват предимно за образуване на семена, а не за нови яйчници. За да избегнете това, трябва да наблюдавате растението и да премахнете онези клони, на които нямат цветове.

Подрязването се извършва през лятото и есента, като правилата са еднакви за всички случаи:

1. След отрязването на издънката трябва да оставите клон с дължина най-малко 10-12 cm.

2. Освен това, след резитбата върху нея трябва да има поне 4-5 достатъчно големи, здрави листа.

3. Процедурата се извършва доста внимателно. Ако нямате такъв опит, по-добре е да използвате специален инструмент - градински ножици или ножици за подрязване.

4. Сухата зеленина и сухите пъпки се махат редовно, независимо от времето за подрязване.

5. Трябва да прищипите не само страничните издънки, но и централната, ако дължината ѝ визуално изглежда твърде голяма.

Що се отнася до обработката на срезове, тази процедура не е задължителна. Но ако петунията се отглежда в градината и в същото време младите издънки се пречупват, по-добре е да се поръси повредената зона с малко количество натрошен въглен.

Подрязването винаги трябва да се прави старателно, т.е. премахнете част от издънката, а не просто прищипете върха ѝ. В противен случай младите издънки могат да растат слаби и доста тънки.

КАК ПРАВИЛНО ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА МУШКАТО

Юни

В този момент е необходимо да се премахнат всички израсли издънки чрез прищипване на върховете на централните и страничните стъбла. Петунията се готви да цъфти, така че растението трябва да насочи всичките си сили към образуването на красиви цветя.

Юли

Това е най-важният етап, когато се изисква резитба. По време на образуването на пъпки (преди първия цъфтеж), не се препоръчва да започнете тази процедура. По-добре е да започнете от момента, в който първите цветове започват да избледняват. Всички стари пъпки се премахват. Слабите листа могат да бъдат премахнати едновременно.

Август

В края на лятото се извършва резитба за продължаване на активния цъфтеж, както и за възстановяване на естествената плътност на петуниите. В този момент също е необходимо да се осигури редовно поливане и хранене. Но също така, ако е възможно, трябва да овлажнявате въздуха 1 или 2 пъти седмично.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама