7 изпитани рецепти за по-бърз растеж на цветята


7 изпитани рецепти за по-бърз растеж на цветята
Снимка: iStock

Ако искате да се наслаждавате на буйния цъфтеж на стайните ви растения възможно най-дълго, погрижете се за тях, залагайки на правилния разтвор за торене. Ето кои са най-ефективните натурални разтвори, които може да приготвите лесно у дома с помощта на подръчни средства.

1. Утайка от кафе

Отличен тор за всички домашни цветя е кафето. Просто смесете утайката от любимата ви кофеинова напитка с почвата в саксията. Благодарение на този прост метод почвата ще стане по-рехава, ще се повиши нейната киселинност и ще се насити с повече кислород.

2. Билките след приготвяне на чая

Този метод се свързва не само положителен, но и с отрицателен ефект. Внимавайте, тъй като билките, от които сте приготвили чай, може да доведат до появата на черни мухи (сциариди). И най-важното - не използвайте чаени листа, ако са влезли в контакт със захар. 

6 СТАЙНИ РАСТЕНИЯ, КОИТО НОСЯТ ЩАСТИЕ НА ЖЕНАТА

3. Цитрусови плодове

Напълнете около една трета от еднолитров буркан с корите от портокали и мандарини. Отгоре долейте вряла вода. Настоявайте един ден и след това може да полеете цветята с този разтвор.

4. Бананова кора

Същата технология се използва за приготвяне на течен тор от смачкани бананови кори. Но за разлика от метода с цитрусовите плодове, в случая може директно да добавите към почвата суха бананова кора.

5. Пепел

Пепелта съдържа калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк и дори сяра. А калият и фосфорът в нея са във форма, лесно достъпна за растенията. Просто смесете пепелта с почвата, когато пресаждате цветята. От нея може да приготвите и разтвор за поливане - разтворете 1 супена лъжица пепел в 1 литър вода.

КАК ДА ПОДРЕЖЕМ ПЕТУНИЯТА ЗА ОБИЛЕН ЦЪФТЕЖ

6. Лук

Залейте 50 гр обелки от лук с 2 литра гореща вода. Оставете течността да ври в продължение на 10 минути, след което изчакайте да се запари за 3 часа. След като се охлади, прецедете я и напръскайте растенията с нея.

7. Вода от аквариум

Водата от аквариума е с неутрално рН. Но може да я използвате за торене само през пролетта и в началото на лятото, когато е активният растеж на листата и издънките. Поливайте растенията с аквариумна вода не повече от веднъж месечно.

Как да се отървете от вредители по стайните растения?

Най-добрият начин за борба с вредителите е да се предотврати разпространението им. Още при покупката на растението го огледайте внимателно за листни въшки. Ако установите наличието им отделете го от останалите цветя и третирайте със съответните препарати.

Когато прилагате химически продукти за растителна защита, спазвайте стриктно инструкциите за употреба и всички предпазни мерки при работа с токсични вещества (отделни прибори, ръкавици). Предпочитайте инсектицидите с по-нисък клас на токсичност (III или IV). Пръскайте растенията на балкона или на открито.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама