Защо стайните растения в магазина цъфтят великолепно, а у дома умират


Защо стайните растения в магазина цъфтят великолепно, а у дома умират
Снимка: iStock

Растенията, донесени от магазина, не винаги се вкореняват, когато ги поставите в дома си. За съжаление, след няколко седмици цветята могат внезапно да изсъхнат. За да не се разстройвате от това, трябва да знаете за основните моменти или причини за смъртта на растенията.

1. Светлина

За съжаление, не всички растения имат достатъчно осветление в цветарските магазини. А бъдещото здраве и продължителността на живота на представителите на флората зависи от условията на съхранение.

2. Стимуланти

Продавачите често използват различни трикове, за да накарат растенията да цъфтят и да изглеждат възможно най-привлекателни за купувача. Най-често това са стимуланти, различни методи за отглеждане без почва, в хранителни разтвори. Изкуствено отглежданите растения цъфтят много активно в началото, изразходвайки почти цялата си сила за това. След като се изчерпа цялата енергия, растението умира много бързо.

3. Гъбички

Гъбичните заболявания често засягат растението и възникват именно поради предозиране със стимуланти. Много често се купува вече заразено растение, което изглежда здраво и силно.

4. Почва

Неправилно подбраните смеси за транспортиране от други страни също увреждат растението. Всички цветя са индивидуални и изискват специална почва, различна степен на влага. Но транспортните смеси с торф са много дехидратирани, което се отразява на по-нататъшната съдба на цветето. 

Как можем да помогнем на растенията?

Започнете с пресаждане в нова саксия, основното е незабавно да го прехвърлите в свежа и здрава почва. В този случай не забравяйте да проверите корените, те могат да бъдат заразени, изгнили, тези части трябва да бъдат отрязани. Поставете здравата част във вода и я оставете да се храни за няколко дни, след което пресадете. Винаги изплаквайте, почиствайте старателно корените от старата почва. Можете да го държите дори в слаб разтвор на манган, за да дезинфекцирате качествено.

Не вярвайте в суеверията, че откраднатите издънки цъфтят добре, това е просто измислица. Оказва се, че майчиното растение е доста чувствително, така че трябва да дадете на този, от когото вземате издънката, поне символични пари. Може и да ви се струва странно, но мнозина вярват в тези неща. Пък и какво от това. Важното е да ни харесва да се грижим за цветята си и да го правим по правилния начин. Няма как да разчитате да цъфтят обилно, без да сте положили нужните грижи за тях. Не се доверявайте сляпо на уверенията на продавачите в магазините, че не трябва да полагате допълнителни грижи след като приберете растението у дома.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама