Как да си засадим авокадо вкъщи


Как да си засадим авокадо вкъщи
Снимка: iStock

Авокадото е тропическо дърво, което достига до 25 метра височина. Въпреки това може да расте и в стая, задоволявайки се с малка саксия на перваза на прозореца. Отглеждането на собствено дърво изобщо не е трудно - изисква се свежа костилка, саксия с пръст и малко късмет.

Не забравяйте, че нашите апартаменти са далеч от естественото местообитание на авокадото, за него това е много тясна среда.

У дома авокадото рядко дава плодове. Ако имате късмет, първите зародиши могат да се видят след 3-5 години. За да увеличите шансовете си за цъфтеж, отглеждайте няколко дървета наведнъж - това е необходимо за кръстосано опрашване.

Листата от авокадо перфектно почистват въздуха от вредни примеси, насищайки го с кислород.

Как да подготвим костилката?

Само зрели плодове са подходящи за отглеждане на авокадо. Те могат да бъдат трудни за намиране, тъй като в България обикновено се внасят незрели екземпляри или вече черни, загубили полезните си свойства. Добрият плод трябва да е тъмен и стегнат: когато натискате пулпата, се образува трапчинка, която бързо се изправя.

Важно е да извадите костилката, без да счупите черупката ѝ. За да направите това, направете кръгъл разрез, леко докосвайки костилката с ножа. Вземете двете половини и завъртете внимателно в противоположни посоки. Това ще помогне на пулпата от едната половина да се отдели внимателно и след това внимателно да извадите ядката от другата половина с помощта на супена лъжица. Изплакнете ядката и я оставете да изсъхне, за да се подготви за засаждане.

КАК ДА ОТГЛЕДАТЕ ЛИМОН ВКЪЩИ

Как да засадите авокадо?

Има два начина за засаждане на семе от авокадо: вътрешен и външен.

Общи правила:

И за двата метода ще ви е необходима саксия с диаметър 20-25 см с дренажен отвор, висококачествен дренаж и плодородна почва (желателно е съставът да включва вар, торф, хумус и едър пясък). Изсипете 2-3 см дренаж в дъното на саксията и напълнете с почвата, така че да има въздух.

Затворен начин

Добър за начинаещи. Засадете костилката с тъпия край в земята с дълбочина около 3 сантиметра, така че 2/3 да остане на повърхността. Поливайте разсада редовно, за да не изсъхне почвата. При подходяща грижа първите издънки могат да се видят след 2-3 седмици.

Отворен начин

Повишава значително шансовете за покълване на костилката и е интересно да се наблюдава. Това ще изисква малък съд с вода, клечки за зъби и шило. Мислено маркирайте "екватора" на костилката и по нейната линия направете 4 плитки дупки с шило, без да повредите сърцевината. Поставете клечки за зъби в тези дупки, за да действат като дистанционни елементи. Сложете семето в съд с вода с тъпия край надолу и добавете вода, така че да покрие 1/3 от костилката. Добавяйте вода всеки ден, за да я поддържате на това ниво. Когато корените достигнат 3 см и след това се появи пукнатина между котиледоните, костилката е готова за засаждане в земята.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама