Как да ускорите цъфтежа на антуриум


Как да ускорите цъфтежа на антуриум
Снимка: iStock

Антуриумите са известни със своите зашеметяващи цветове във формата на сърце, които при идеални условия могат да красят вашето пространство през цялата година. Ако обаче се чудите защо вашето растение не цъфти, това може да е знак, че трябва да промените грижите си за него. Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато имате антуриум.

1. Овладейте изкуството на поливането

Поливането е деликатно нещо. Прекомерното поливане може да намали възможността за цъфтеж на вашия антуриум и да причини гниене на корените. За да предотвратите преполиване, поливайте само когато горният почвен слой се чувства сух на допир и се уверете, че всяка излишна вода може да се оттича свободно от саксията. Ако листата на вашето растение започнат да пожълтяват и развият кафяви връхчета, това е класически признак за преполиване.

2. Осигурете правилен дренаж

Избягвайте подгизналите корени, като избирате саксии с подходящи дренажни отвори. Можете също така да добавите слой от камъчета на дъното на саксията, за да улесните по-добрия поток на водата, но това трябва да бъде в допълнение към, а не вместо подходящи дренажни отвори.

Вижте още: 7 стайни растения със супер сили, които трябва да имате в дома си

3. Изберете правилната почвена смес

Антуриумите процъфтяват в рохкава, добре дренираща почва. Помислете да започнете със смес за орхидеи и да я промените със съставки като торфен мъх, компост, малки камъчета, "чипс" от кора, перлит и кокосови влакна, за да създадете ефирен субстрат, който позволява на корените да дишат и растат.

4. Осигурете подходящата светлина

Ярката, непряка светлина е най-добрата за антуриумите. Имитирайте естественото им местообитание в тропическите гори, като им осигурите филтрирана светлина, като избягвате прякото слънце, което може да изгори листата и прицветниците им.

5. Осигурете достатъчна влага

Антуриумите идват от тропическите гори. За да възпроизведете тези условия, използвайте овлажнител, за да поддържате нивото на влага около вашето растение. Тава с камъчета с вода под саксията също може да повиши влажността, без да пренасища почвата.

6. Постоянната температура е от решаващо значение

Това растение не се справя добре с променливите температури. Осигурете му топло място в дома си с постоянна температура между 21-29°C и без течения, за да поддържате вашия антуриум щастлив.

Вижте още: Благодарение на тези няколко правила, орхидеите ще са отрупани в цветове

7. Подрязвайте разумно

Насърчете нов растеж чрез отрязване на прецъфтели цъфтежи. Това насочва енергията на растението към производството на нови цветя. Винаги използвайте чисти инструменти за подрязване, стерилизирани с алкохол или спирт, за да предотвратите разпространението на болести.

8. Подхранвайте

Ако цъфтежът е оскъден, вашият антуриум може да се нуждае от леко наторяване. В естественото си местообитание те получават постоянен поток от хранителни вещества от дъждовна вода и разлагащи се листа. Пресъздайте това с разреден, богат на фосфор тор, прилаган редовно, но пестеливо, с около 10-20% от препоръчителната концентрация.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама