Как правилнно да се грижим за доматите през август


Как правилнно да се грижим за доматите през август
Снимка: iStock

Август е месец на активно узряване на доматите и дългоочакван период за градинарите, когато можете да видите резултата от труда си. Но след като сте получили първата реколта, трябва да продължите активно да се грижите за растенията: подхранване, вода и да оформяте храсти. Основните задачи през август са да се ускори узряването на доматите, както и да ги предпазите от болести.

Редовно поливане

Доматите имат нужда от редовно поливане и през август. През периода на узряване е по-добре да се полива по-рядко, но често, особено в горещото време. След поливане в оранжерията трябва да оставите отворени прозорците и вратите, за да намалите влажността на въздуха (не по-висока от 65%). Когато на храстите узреят последните плодове, поливането на доматите се спира.

7 ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ЗА ПО-ВИСОК ДОБИВ НА ДОМАТИ

Подрязване

За да могат всички сили на растението да отидат за образуването на плодове, трябва да отрежете върховете на високите домати. Разрезът трябва да се направи върху втория лист след горната четка със съцветия или яйчници.

Мулчиране

За да запазите влагата в почвата и да не поливате твърде често, мулчирайте градинското легло. Положеният слой също помага за стабилизиране на температурата, почвата става рохкава и проветрива, земните червеи започват активно да работят в нея и полезните почвени микроорганизми се размножават.

Подхранване

Доматите се нуждаят от калий през август. Той участва в метаболизма на растението, ускорява узряването на доматите, има положителен ефект върху имунитета им, увеличава броя на яйчниците и подобрява вкуса на плодовете. Източникът на калий е пепелта. За подхранване на домати се използва средно 1 чаша пепел на 10 литра вода. Съставът на горното подхранване зависи много от изгорената суровина. Например, бреза и борови съчки за огрев дават много калций и фосфор. Всичко обаче е полезно в умерени количества, през август е достатъчно да се извършат 1-2 подхранвания.

5 НАТУРАЛНИ СРЕДСТВА ЗА ТОРЕНЕ

Подрязване

Страничните издънки в големи количества възпрепятстват узряването на плодовете, пречат на проветряването и това може да доведе до развитие на различни заболявания. Периодично трябва да се проверяват храстите и да се отстраняват своевременно издънките. Ако обаче допълнителните издънки са били пренебрегнати и върху тях вече са се появили яйчници, те не трябва да бъдат премахвани - можете да се ограничите до прищипване на върха.

Премахване на листа

Необходимо е редовно да отстранявате пожълтели и стари листа в дъното на храста, а за да е добре проветрено и осветено, също така трябва да премахнете долните листа отстрани до първия цвят. Когато се открият първите знаци на заболяването, е необходимо незабавно да се отстранят болните листа, като се предотврати разпространението на инфекцията. След това можете да третирате храстите с разтвор на калиев перманганат.

Градинарите често смятат, че доматите са обикновени зеленчуци, които не изискват специално внимание и грижи. Но това не е така. За да могат те да растат добре и да узреят бързо, трябва да се приложат няколко прости метода .

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама