Как правилно да почистим климатика, за да не вреди на здравето ни


Как правилно да почистим климатика, за да не вреди на здравето ни
Снимка: Istock

Много домакинства и фирми разполагат с климатици, които се използват предимно през зимните месеци. Повечето хора обаче често забравят, че нередовното почистване на климатиците причинява не само лошо качество на въздуха и неприятни миризми в дома, но и допринася за развитието на бактерии, плесени и гъбички.

Производителите препоръчват основно почистване на климатика веднъж годишно, най-добре в началото на есента.

Вижте още: Имате миялна машина? Трябва да знаете тез 4 неща

Как да почистите климатика?

В магазините могат да се намерят специални продукти, предимно под формата на спрей, с които климатикът се почиства от бактерии и гъбички, както и се дезинфекцира. Трябва да използвате тези средства внимателно и стриктно според инструкциите, защото само така ще бъдат ефективни. Измийте внимателно външните и леснодостъпни вътрешни пластмасови части с хладка вода, в която сте разтворили малко почистващ препарат. Можете да използвате и препарат за съдове.

Ако решите сами да откачите и почистите филтрите в климатика, внимавайте, защото пластмасовите „жаби“ лесно могат да се счупят. Преди да направите това, е необходимо да проучите ръководството или да оставите тази работа на по-професионален човек.

Проверка на състоянието на компресора или вентилатора на климатика може да направи само техник. Можете да измиете външната кутия и да проверите дренажния маркуч, който понякога се запушва или прегъва, така че кондензираната вода не може да изтече.

Колко често трябва да почиствате вашия климатик?

Не е нужно да чакате да започнат да се разпространяват неприятни миризми от климатика или уредът да загрява по-малко. Защото само правилно и навременно почистван климатик може да създаде здравословна среда за вас и Вашето семейство. Не забравяйте и климатиците в колите, които трябва да се обслужват на всеки две години. Хората, склонни към алергии, трябва да правят това по-често, както и да почистват климатика у дома или на работа.

Вижте още: Този трик с тоалетната харти може да освежи цялата ви баня

Опасностите на климатика

Когато вдишваме въздуха от нечистия климатик, това може да предизвика опасни реакции в организма, хронични заболявания, дори появата на легионерска болест, която се причинява от бактерията легионела. Това е сериозно възпаление на белите дробове, често с фатални последици. Заразяването става при вдишване на инфектирани миниатюрни капчици от климатика. Симптомите са кашлица, висока температура и изпотяване, болки в гърдите, ставите и мускулите, телесна температура над 40 градуса, главоболие и неразположение, последвани от диария (диария)…

През първите няколко дни липсват респираторни симптоми. По-предразположени към това заболяване са възрастните хора, особено тези с хронични заболявания на бъбреците, сърцето и белите дробове, както и хората с по-слаб имунитет, пушачите и алкохолиците. Мъжете боледуват три пъти по-често. Единствената терапия е силни антибиотици, а профилактиката е редовно почистване на климатиците и миене на филтъра.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама