Каква е ролята на радиаторите в отоплителната система


Каква е ролята на радиаторите в отоплителната система
Снимка: iStock

Отоплителната система представлява инсталация, която се състои от различни компоненти. Основните детайли, които са характерни за нейното изграждане са източника на топлинна енергия и метода на разпространението ѝ в отделните помещения в обекта. Пример за такъв тип система е парното отопление с радиатори като в случая източника, който може да осигури топлината би бил различен – централен или локален. Независимо дали ще разчитате на топлинната ви връзка с ТЕЦ, газова инсталация или пък котел на пелети то е особено важно да предвидите правилните радиатори, с които ще разпределите равномерно топлината във всяка една стая на апартамента или многоетажната къща, която обитавате.

Кое прави радиаторите ключов елемент в инсталацията

Неподходящите топлоразпространители са в основата на това домакинствата да плащат много повече от това, което реално консумират като топлина. Затова специалисти дефинират ролята на радиаторите като ключова и значима за оформянето на наистина високоефективна и функционална инсталация. Същината на избиране на тела се базира на различни принципи, които са повлияни от:

- Общата площ на обекта;

- Какъв е източника на топлинна енергия;

- Вида на имота и типа на строителството;

- С добри енергийно ефективни стойности ли е сградата или не разполага с никаква изолация и иновативна дограма, възпрепятстващи топлинните загуби.

Доста по-детайлен следва да бъде избора на радиатори, а не да се подходи лековерно и емоционално. Избирането на вариант, който използва съседа или пък е препоръчан от телевизионна реклама не е най-доброто решение. В случая е приоритетно да се направи консултация с професионалист, който да вземе предвид дори дребните детайли в помещенията за да определи спецификацията на телата, които биха били оптимално приемливи, съветват от myastovsarceto.bg.

Основни видове материали за изработка

Независимо от това дали работния режим на радиаторите е конвенционален или чрез излъчване на пазара се представят модели, които се различават по отношение на материалите, от които се изработват. Този принцип на класифициране се приема за основен от специалистите, тъй като вложените материали имат пряко отношение върху ефективността, продължителността на експлоатация както и приспособимостта на тялото в интериора.

Основно суровината вложена в направата на отоплителните тела ги разграничава като:

- Алуминиеви;

- Чугунени;

- Стоманени;

- Биметални.

Има и други, но те не са толкова познати и са по-скоро предназначени за по-специфични отоплителни режими. Използването на списъка с видове радиатори е въпрос на индивидуална преценка както и осигуряване на ефективност по отношение на усвояването на топлинната енергия. Ще представим накратко основните предимства на всеки от моделите с цел да прецените кой би бил най-ефективен спрямо вашите нужди.

Алуминиеви радиатори – предпочитани от всеки втори клиент

Когато се търси вариант, който да бъде не само високоефективен, но и елегантно да се вписва в интериора то безспорно алуминиевите печелят приза за най-естетични и приемливи за интеграция. Отличават с доста качества, които ги правят предпочитани от почти всеки втори клиент. А това са:

- Ниско тегло;

- Компактни размери;

- Отлични топлотдаващи свойства;

- Лесен монтаж;

- Възможност за изработка на различни форми и размери;

- Стабилни са на корозия и механични повреди.

Ценово са приемлив вариант, тъй като се считат за особено перспективна инвестиция, която може да бъде използвана дълго във времето.

Чугунени – последни в класацията по продажби

Със сигурност има защо да не са от най-продаваните видове радиатори. Факт е, че това са тела, които:

- Лесно се чупят;

- Не се характеризират с устойчивост на натоварване;

- Изискват повече време за загряване;

- Запазват топлината дори след като източника не излъчва енергия;

- Обемни са и са с високо тегло.

Повече са недостатъците отколкото предимствата и поради това не са приоритетни особено за нови сгради.

Стоманени – втори по популярност

Това са конкурентите на алуминиевите тела. Интересни са за потребители, които държат на здравината и ниската цена. А по отношение на тези показатели действително нямат аналог. Работят и с двата принципа на отопляване – излъчване и конвекция, но имат и някои недостатъци:

- Не са стабилни при механични удари;

- Корозират;

- Натрупват варовик.

Но предвид изгодната им цена има защо да се радват на вниманието на клиентите.

Биметални – ново поколение отоплителни тела

Може би има защо да се определят като едни от най-високотехнологичните и сигурни модели радиатори. Но защо клиентите ги заобикалят като възможност, която да използват в домовете си? Независимо от множеството си преимущества, които се включват предимствата от комбинирането на стоманени и алуминиеви тела то е факт, че високата им цена е отблъскваща и все още ги нарежда сред не толкова предпочитаните.

Навярно в близкото бъдеще ще се превърнат в основен вариант, но докато цената е толкова непосилна за масовия потребител този високотехнологичен модел ще бъде купуван само от клиенти с по-висок стандарт на живот.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама