Кога да извадите цветята на балкона


Кога да извадите цветята на балкона
Снимка: iStock

Сигурни сме, че хубавото слънце навън ви действа толкова изкушаващо, че ви идва да направите освежителен ремонт на балкона, за да се наслаждавате на „бавни“ сутрини през уикенда. Разбира се, хубавият балкон върви ръка за ръка с цветя! Но кога е идеалното време да ги извадите?

Вижте още: Какво да правим с лалетата, след като прецъфтят?

Всъщност, това не е лесно решение дори за опитните градинари, тъй като времето през април е доста неустойчиво и опасността от рязък спад на температурите през нощта е съвсем реална.

Кога да изнесем цветята?

Първо, важно е да уточним за какви цветя става въпрос. Класическите пролетни цветя като зюмбюли, лалета, теменужки нямат против въшните температури, така че действайте смело.

От друга страна, бегониите и сакъзчетата оставете за края на април, ако температурите са нормалните и очакваните за този пролетен месец. Останалите цветя дръжте вътре, докато времето не се установи трайно топло, тоест с над 10 градуса минимални поне 5 последователни дни.

Вижте още: 5 трика за отглеждане на богата реколта от чушки

 

Как да климатизирате цветята по-бързо?

 

1. Сложете ги на място, където не ги огрява пряко слънце, за да не изгорят листата им. Дори да са цветя, които обичат топло време, южно изложение и пряка слънчева светлина, имайте предвид, че в продължение на няколко месеца са били на тъмно у дома, така че имат нужда от климатизация.

2. Избягвайте силно ветровити места. Важно е цветята да бъдат на закътано място до стена, в ъглово пространство. Почти няма цвете, което да обича да го брули вятъра, а когато адаптирате цветя към външна среда на живот, вятърът може да бъде катастрофален.

3. Съобразете нуждата от поливане. Ако досега сте поливали растенията у дома през няколко дена, то когато растенията са на балкона, може да се наложи по-често поливане. Проверявайте често влажността на почвата и поливайте по-често, но по малко.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама