Колко често трябва да почиствате фурната си?


Колко често трябва да почиствате фурната си?
Снимка: iStock/Guliver

Фурната на всяка домакиня е един от най-експлоатираните уреди, поради което изисква рутинна поддръжка. Голяма част от поддръжката е щателното, редовно почистване. Но колко често трябва да извършвате тази дейност? Ето отговора на този въпрос.

Редовното почистване е ключово

Мръсната фурна може да намали ефективността и качеството на уреда. Натрупването на излишни остатъци не само ще направи вкуса на храната ви неприятен, но и ще накара фурната ви да загрява по-трудно, за да приготви или изпече храната ви на желаната температура. Освен това, мазните натрупвания могат да натоварят фурната, намалявайки нейния живот, а в крайни случаи може да се стигне и до пожар.

И така, колко често трябва да се почиства фурната?

Редно е да почиствате вътрешността на вашата фурна поне веднъж на всеки 3 месеца. Решетките трябва да се накиснат в гореща сапунена вода за около 2 часа, преди да се изчистят с тел. Изплакнете и подсушете, преди да ги върнете във фурната.

Ако имате фурна с опция за почистване с пара, това ще улесни изключително много работата ви. Дори и да нямате, можете да използвате парочистачка за разлагане на мръсотията отвътре. Парата ще добави влага към кухината на фурната, тоест по-лесно ще премахнете залепналите остатъци от храна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама