6 неща, които трябва да миете по-често, отколкото си мислите


6 неща, които трябва да миете по-често, отколкото си мислите
Снимка: iStock/Guliver

Има хора, които обичат да чистят и при най-малкия проблем са готови да извадят гъбата и препарата, за да направят всичко безупречно. Тайната на чистотата се крие в честотата, с която извършваме поддръжката. По този начин формираме навици, които ни помагат да организираме времето и ефикасността си. Ето кои са нещата, които трябва да почистваме по-често, отколкото си мислим, в противен случай може да изложим здравето си на риск.

1. Дъски за рязане

Наясно сме, че дъските за рязане са задължителни за всяка кухня. Ако обаче не бъдат почистени внимателно, те биха могли да изложат на риск здравето на вашето семейство. Препоръчва се да имате различни видове дъски за рязане - една за плодове и зеленчуци, една за меса и др. Всички те трябва да бъдат почистени с антибактериален препарат и гореща вода, след като ги използвате, за да премахнете остатъците от храна. Важно е също така да се изсушат много добре, за да се избегне влажността, която благоприятства разпространението на микроорганизми. Няма да е излишно, ако веднъж месечно извършите по-задълбочена процедура за дезинфекция - с лимон и сол. И двете съставки трябва да се оставят да действат поне 5 минути върху дъската за рязане. След това можете да ги премахнете с помощта на хартиени кърпи.

7 КУЛИНАРНИ ТРИКА ОТ КИТАЙ, КОИТО ЩЕ УЛЕСНЯТ ГОТВЕНЕТО

2. Дървени прибори

Дървото е много порест материал, който позволява да се абсорбират вещества и това, разбира се, включва остатъци от храна и влага. Поради тези причини приборите от дърво трябва да се почистват веднага след използването им. Всички шпатули и дървени лъжици моете да дезинфекцирате веднъж месечно по метода, посочен по-горе.

3. Тоалетната и подът около нея

Вашата баня, и по-точно вашата тоалетна, е „отличен” домакин за доста бактерии, сред които и Escherichia coli, известна с това, че причинява инфекции. За съжаление, тя може да се намери в радиус около 2 метра от тоалетната и мивката благодарение. Така че най-малкото, което можете да направите, е да извършвате седмично дълбоко почистване.

4. Завеса за душ

Мухълът е основният враг, който трябва да държите на разстояние от всичките си стаи. Появата му обаче е доста често срещано явление поради влажност, лоша вентилация и температурни промени. Това обаче не означава, че не можете да отвърнете на удара. Почистването на завесата за душ, за да се отстранят остатъците от сапун и да се проветри материалът, е от съществено значение.

5. Хавлиени кърпи

Всички кърпи, особено тези, които използвате след душ, съдържат много бактерии, пот и мъртва кожа. Затова силно се препоръчва да сменяме кърпите на всеки 2 дни и да ги измиваме незабавно, за предпочитане при висока температура, използвайки детергент, съдържащ активен кислород. Препоръчително е също да избягвате смесване 8. Възглавници

6. Възглавници

Според експертите възглавниците трябва да се перат на всеки 3 до 6 месеца. В зависимост от вида и количеството пот на всеки човек се препоръчва минимумът на пране е поне два пъти годишно, но понякога може да се наложи по-често почистване, например, ако се потите много през нощта или ако живеете в много влажна къща.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама