Ето какво трябва да знаете за иконите преди да ги поставите у дома


Ето какво трябва да знаете за иконите преди да ги поставите у дома
Снимка: Община Тетевен

Почти всяка домакиня има специално място, на което е сложила икони. Те се свързват с много знаци и суеверия. Притежаването на икони изисква и правилното им разположение в дома, за да има положителен ефект от тяхното присъствие.

Шапки

Прието е мъжете да заставят без шапката пред иконите, така ще покажат уважение към изобразените светци. Има поверие, че ако това правило не се спазва, твърде възможно е да се случи някое нещастие.

Уважение

Не е допустимо да се изричат псувни и да се плюе в близост до икона. Плюенето върху икона пък е ужасен грях, който няма да остане ненаказан.

Недопустимо е иконите се изхвърлят, горят или чупят. Това е демострация на неуважение към светците. АКо искате те да ви помогнат, уважавайте иконите.

Икони в дома

Първата икона, която влиза в дома трябва да бъде разположена в ъгъла. Тя трябва да се пази от огън.

Покупка

За предпочитане е иконите да се купуват от църква след освещаване.

Ако искате да подарите икона някому, направете го с искрени и чисти мисли. Ако на вас ви подарят икона, постарайте се да я осветите възможно най-скоро в църква и едва тогава я слагайте в дома си.

Лош знак е да падне икона. Ако това е Божията майка, ще има  изпитания в семейството. Ако е на Свети Николай Чудотворец – скоро някой ще се разболее. Падналата икона се взима, целува се, чете се молитва и се връща на мястото ѝ.

Напукана икона

Ако при падане иконата се напука, това вещае големи неприятности или нещастие. Това е лоша поличба.

Намерена икона

За добър знак се смята намирането на икона. Някои изпитват страх да вземат икона от улицата, смятайки че енергията, която носи е неизвестна. Вземете иконата с носна кърпа или ръкавица и веднага я занесете в най-близката църква за освещаване.

Много е важно правилното разположение на иконите в дома. Не съществуват строги правила, но все пак е добре да се следва някои съвети. Здравият разум ще ви каже правилното местоположение. Икони могат да се слагат във всички помещения на дома. Не е добре те да са до телевизор или друго електронно оборудване. За молитва е нужна пълна концентрация, а тези устройства винаги могат да ви разсеят. Най-добре е да изберете някое тихо и закътано място.

Не трябва да се разполагат до плакати на известни личности. И снимки не трябва да има до иконите.

В дома трябва да има отредено специално място за иконите. За предпочитане е да е рафт или някоя висока маса. Задължително е да има икона на Спасителя и Божията майка, сложена над всички останали.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама