Кухнята – какво трябва да знаем при нейния избор?


Кухнята – какво трябва да знаем при нейния избор?
Снимка: iStock

За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е мястото, където прекарваме голяма част от времето си, където съхраняваме и приготвяме храната си и където по-най добрия начин можем да развихрим кулинарните си способности.

Често пъти изборът на мебели за кухня се оказва нелека задача. Като за начало при търсенето на кухня е най-добре да се започне от проектирането й. По този начин ще придобиете представа за бъдещата й визия, тъй като всяка кухня е уникална сама за себе си и изисква щателно обмисляне на всеки детайл преди да се пристъпи към поръчване на мебелите.

Подходът при планиране на кухнята силно зависи и от това дали ще се обзавежда ново жилище и помещението е все още празно или се модернизира вече съществуваща кухня с подмяна на всички мебели или само на част от тях. Трябва точно да се знаят конфигурацията и размерите на помещението (дължината на всяка стена, височината на тавана, размерите на издадените места и нишите, градусите на ъглите и т.н.).

Най-добрият вариант е специалист от фирмата, където ще поръчвате вашата кухня, да дойде на място и да снеме всички размери. По този начин ще се застраховате от възникването на грешки при проектирането и изпълнението на проекта.

За да може проектът да отговаря на вашите представи и изисквани, предварително да сте решили от какъв материал ще се изработва кухнята и нейните компоненти. За тяхното производство може да се ползват три вида материали – дърво, MDF и ПДЧ, като дървото е най-скъпият и съответно най-качественият материал за изработка.

ПОЛЕЗНИ ИДЕИ И СЪВЕТИ ЗА МАЛКА КУХНЯ

То се характеризира с висока устойчивост, универсалност и възможност за изпълнение на многообразни форми. В производството на мебели се използват главно няколко вида дървесина като дъб, орех, махагон, бреза, ясен, бук, череша. Основното преимущество на горепосочените видове дърво е здравината.

Най-масово използваният материал е ПДЧ, като най-често се използват плоскости с меламиново покритие или с естествен фурнир. Предимствата му са ниската цена и богатото разнообразие от цветове и фурнири.

Изборът на електроуреди за една кухня е много важен и труден процес. Когато планирате как да обзаведете кухнята си, трябва да обмислите какви уреди ще са ви необходими и как да ги разположите. Необходимо е да се прецени дали старите, но добре функциониращи уреди, ще бъдат запазени и в обновената кухня, или пък ще бъдат изцяло подменени с нови.

Осигурете си място за абсорбатор над тях. Много по-удобно е да поставите уредите, предназначени за приготвянето на храната, на нивото на очите, за да се наблюдава по-лесно процесът на готвене. Когато избирате кухнята трябва да съобразите височината й с вашия ръст. Това ще ви улесни да достигате всички шкафове с възможно най-малко усилия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

За жената красотата е по-важна от ума, защото на мъжа му е по-лесно да гледа, отколкото да мисли.

Марлене Дитрих

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама