Лесни начини да се отървете от различните петна по килима


Лесни начини да се отървете от различните петна по килима
Снимка: iStock

Повечето от нас имат килими у дома. Независимо дали имаме под, изцяло покрит с килим, или пък само малък, има моменти, когато можем да станем непредпазливи и в крайна сметка да изпуснем нещо върху килима, като по този начин го изцапаме.

От масло, шоколад, червено вино до още много подобни петна, те могат да бъдат доста трудни за премахване. Е, за щастие има прости трикове, които можете да използвате, за да се отървете от тези петна, без да е необходимо да викате професионалист.

1. Петна от чай/кафе

Попийте петното с хартиена кърпа и след това използвайте смес от равни части бял оцет и топла вода, за да накиснете. След поне 15 минути, попийте петното, след което го почистете с прахосмукачка или изсушете на въздух.

2. Петна от сок

Смесете чаша топла вода, заедно с ¼ чаша бял оцет и ½ супена лъжица течен сапун за миене на съдове. След това потопете кърпа в сместа и потупвайте върху петното, докато изчезне и след това нанесете малко обикновена вода върху петното, преди да го изсмучете или изсушите на въздух.

Вижте още: С тези домашни хитрини няма петно по дрехите, което да ви се опре

3. Петна от грим

Можете да използвате ацетон, за да се отървете от лака за нокти, сенките или боята. Но е от съществено значение да изпробвате устойчивостта на цвета (цветът се променя при използване на ацетон) и затова го тествайте върху малка площ в края/ръбовете на вашия килим, преди да използвате върху петното.

Първо започнете с изстъргване на излишния лак за нокти или боя, след това нанесете малко ацетон върху зацапаната зона, попийте петното с памучен тампон и внимателно го отстранете. И накрая, можете да почистите зоната с обикновена вода, преди да я почистите с прахосмукачка или да я изсушите на въздух.

4. Петна от червено вино

Вземете хартиена кърпа и я накиснете в студена вода. Сложете я върху зацапаната зона и продължете да повтаряте процеса, докато част от петното изчезне.

След това смесете една супена лъжица оцет заедно с 2 чаши топла вода и една чаена лъжичка течен сапун за миене на съдове. Нанесете сместа върху петното, оставете да престои няколко минути и след това изтъркайте петното със стара четка за зъби и оставете петното да се разтвори. И накрая, можете да почистите зоната с обикновена вода, преди да я почистите с прахосмукачка или да я изсушите на въздух.

Вижте още: Хитър трик, с който килимът ви ще изглежда като нов

5. Петна от мазнина/масло

Поръсете петното със сода за хляб и го оставете да престои шест часа. Почистете с прахосмукачка и след това попийте с кърпа, навлажнена със спирт. След като го оставите да престои един час, изтъркайте със стара четка за зъби и малко вода (ако петното е трудно, смесете малко течност за миене на съдове с водата), докато петното изчезне. И накрая, можете да почистите зоната с обикновена вода, преди да я почистите с прахосмукачка или да я изсушите на въздух.

6. Петна от шоколад

Използвайте найлонова торбичка, пълна с кубчета лед върху петното, за да втвърдите останалия шоколад, преди да изстържете. След това смесете чаша студена вода заедно с една чаена лъжичка течен сапун за миене на съдове и нанесете върху петното. След това го оставете да престои няколко минути и изтъркайте със стара четка за зъби. И накрая, можете да почистите зоната с обикновена вода, преди да я почистите с прахосмукачка или да я изсушите на въздух.

Вижте още: Напръскайте килима с това и след 2 часа няма да остане следа от лошата миризма

7. Петна от домашни любимци

Смесете разтвор от 1/4 чаша водороден прекис и 1 чаена лъжичка течен препарат за съдове в купа. Оставете го да попие за 10 минути и след това с помощта на стара четка за зъби изтъркайте петното, докато изчезне. След това го подсушете с хартиена кърпа или кърпа и накрая го почистете с прахосмукачка, докато изсъхне (или го оставете да изсъхне на въздух). Течният препарат за съдове в сместа също ще помогне да се отървете от лошата миризма.

8. Петна от кръв

Първо попийте петното с хартиена кърпа (ако е прясно петно от кръв). След това направете смес от една чаена лъжичка течност за миене на съдове заедно с 2 чаши вода.

Изсипете го върху оцветената зона и го оставете да попие за 4 до 6 минути. След това, като използвате стара четка за зъби, изтъркайте петното, докато изчезне. Подсушете с хартиена кърпа или кърпа и накрая почистете с прахосмукачка, докато изсъхне (или го оставете да изсъхне на въздух).

Ако петното от кръв все още се вижда след няколко часа, навлажнете оцветеното място с малко 3% водороден прекис. Оставете това да престои един час.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама