С тези домашни хитрини няма петно по дрехите, което да ви се опре


С тези домашни хитрини няма петно по дрехите, което да ви се опре
Снимка: iStock

Ето набор от съвети за това как бързо да се справите с остатъците от червено вино по бельото си без да ги изхвърляте.

Първото правило е - не изпадайте в паника! Любимата ви блуза или гащички все още могат да бъдат спасени. Основното е да побързате - в борбата срещу червеното вино, минутите при него са важни. Тъй като червеното вино е естествена боя, всяка тъкан за него е празно платно с влакна, готови за боядисване.

Строго забранено!

Не търкайте!

Това само ще размаже петното, докато навлиза виното във влакната на тъканта. И оттам няма връщане назад. Натискът и триенето тук няма да помогнат, трябва да включите логика и мозък.

Не изчаквайте!

Веднага щом забележите петно, трябва незабавно да предприемете действия. Оставянето до сутринта и може да се сбогувате с дрехата.

Не загрявайте!

Звучи странно, но някои имат желание да изсушат петното със сешоар или да го прекарат с ютия, казват, то просто се изпарява. Абсолютно невъзможно е да направите това, защото просто ще ускорите естествения процес. Първо трябва да се премахне петното и едва тогава можете да мислите за изсушаване.

Какво трябва да направите?

Бяло вино

Не беше възможно да се намерят научни доказателства, че бялото вино помага за премахването на червените петна. Сериозните експерти дори пишат, че всичко това е мит и колкото повече наливаш, толкова повече се разпространява. Винената общност обаче недвусмислено подкрепя този метод. Методът е ефективен. И не е ясно дали киселинността помага, или между червените и белите започва война, в която белите печелят, но фактът остава - работният метод.

Оцет и газирана вода

Содата премахва петната по-добре и по-бързо от обикновената вода. Можете да вземете оцет, за да й помогнете. Оцетът е бял, а не любимият ви шери или балсамов оцет от Модена.

Мляко

Звучи като легенда, но млякото също има абсорбиращи свойства, така че вместо вино, можете да го излеете върху "петното". Млякото трябва да е краве, а не модерно здравословно бадемово или нещо друго. Струва си да задържите няколко минути, ако не помогне, тогава се обръщаме към тежката артилерия.

Вряща вода

Горещата вода, губи сцеплението на винените молекули с тъканната структура, като по този начин улеснява премахването на петното.

Сорбенти

Обикновена сол, сода за хляб, талк на прах. Ако сте реагирали бързо, има шанс да не се налага да използвате друго.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама