7 неща, които НЕ трябва да използвате, докато чистите


7 неща, които НЕ трябва да използвате, докато чистите
Снимка: iStock/Guliver

Почистването далеч не е най-приятното нещо за правене и стресира много хора. И нормално – избърсали сте праха от мебелите, а на следващия ден те отново са мръсни; пуснали сте прахосмукачка, а по килима има трохи 2 часа по-късно. И колкото и да се стараете, рядко постигате желаните резултати. Може би защото използвате някое от тези 7 неща, които изобщо не работят във ваша полза.

1. Блокчета за тоалетната

Санитарните блокчета тип „кошнички”, които трябва да бъдат прикрепени към тоалетната, само изглеждат безобидни. Всъщност, те задържат много бактерии по стените си, а ако случайно се откъснат или счупят, запушват тръбите. Цветните кубчетата за тоалетни резервоари пък съдържат белина, която може да унищожи гумените части в тоалетната и да корозира металните части.

7 НЕВИННИ ГРЕШКИ, КОИТО РАЗВАЛЯТ ПЕРАЛНЯТА

2. Магически гъби

Наскоро тези продукти нашумяха на пазара. Но проблемът е, че меламиновата пяна на въпросните гъби е изработена от материал като шкурка. Да, той може да премахне някои упорити петна, но в същото време надрасква всякакви повърхности. Затова не използвайте тези гъбички върху незалепващи съдове, каменни плотове, неръждаема стомана и стъклени и лъскави повърхности.

3. Лак за полиране

Много често мебелите не се нуждаят от полиране, защото повърхността им вече е фабрично обработена. Ако използвате полиращ продукт върху гардероба или бюрото си, създавате лепкав слой, който събира прах.

4. Белина

Много хора смятат, че белината е универсален продукт, който може да се използва срещу всякакви петна, включително корозия и плесен. Но това не е вярно. Белината окислява повърхности, започвайки процеса на корозия. Така че, колкото повече използвате белина, толкова повече ръжда ще имате.

5. Оцет

Оцетът премахва мазнините и минералните утайки, но може да разруши някои повърхности, като метал или дърво. По-добре е да не използвате оцет за почистване на кухненски ножове, брави, ютии и кранове.

6. Парочистачка

Начинът на работа на парочистачките е прост - водата кипи и горещата пара почиства петна. Но не винаги работи по този начин. Например, не можете да почистите килим, ламинат или паркет с парочистачка, защото самата пара няма да премахне мръсотията или космите, а високата влажност може да доведе до появата на мухъл и пукнатини.

7. Един и същи моп

Когато използвате един и същи парцал, разнасяте мръсотия и микроби из целия апартамент. По-добре е да използвате различен моп за отделните стая.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама