7 невинни грешки, които развалят пералнята


7 невинни грешки, които развалят пералнята
Снимка: iStock/Guliver

Пералнята е един от най-необходимите домакински уреди. Въпреки това, тя често бива подценявана и за нея не се полагат достатъчно грижи. Не трябва да забравяме, че ако нещо се обърка, съседите, живеещи под вас, няма да бъдат много щастливи. Ако трябва да сме честни, когато пералната машина се повреди, това най-вероятно е, защото не спазваме инструкциите или допускаме неосъзнати грешки. Ето кои са най-често срещаните.

1. Използвате твърде много прах за пране

Много хора смятат, че колкото повече перилен препарат използват, толкова по-добър ще бъде резултатът. Това обаче не е вярно и дори самите производители казват това. Използването на твърде много препарат може да доведе до големи проблеми - излишната пяна да блокира дренажа, например.

2. Перете бельо и чорапи без торбичка

Според статистиката повечето проблеми, свързани с пералнята, идват от барабана. Мрежичките (торбичките) за пране гарантират, че след края на цикъла ще имате същия брой чорапи, с който сте започнали и няма да има какво да засяда във филтъра.

6 ИНТЕРИОРНИ ГРЕШКИ, КОИТО РАЗВАЛЯТ УЮТА В СПАЛНЯТА

3. Не почиствате филтъра

Филтрите в пералните машини са наистина важни. Те събират всички малки неща, които всъщност не би трябвало да бъдат там, като монети, хартийки и т.н. Трябва да почиствате филтъра около 4 пъти годишно, а ако има лоша миризма и по-често. Затова е хубаво да имате на разположение в дома си ръчни инструменти.

4. Слагате твърде много дрехи

Дори да имате огромна купчина мръсно пране, не е добра идея да претоварвате машината си. Първо, дрехите няма да са много чисти и второ, ще съкратите живота на частите. Идеалното натоварване е следното:

- за памук и лен, заредете 3/4 от пералнята

- за синтетика, заредете 1/2 от пералнята

- за вълна, заредете 1/3 от пералнята

5. Не сте я монтирали правилно

Понякога не нашите навици рушат пералните, а начинът, по който са монтирани. По време на центрофугата барабанът се върти толкова бързо, че машината може да се разклати. Това става, ако подът не е напълно равен, транспортните болтове са все още на машината или има счупени амортисьори. За да коригирате това, ще имате нужда от нивелир и качествени отвертки. 

6. Използвате почистващи препарати, които не са подходящи

Винаги обръщайте внимание на етикета на продукта, който използвате. Голяма част от препаратите, които са под формата на прах, са за ръчно пране и образуват твърде много пяна.

7. Не чистите пералнята достатъчно често

В повечето случаи, ако машината започне да мирише лошо, просто я игнорирате и започвате да използвате повече продукт. Но лошата миризма в барабана е знак, че не се грижите добре за уреда. Освен почистването на филтъра, трябва да включите и режима на барабанно измиване. Ако нямате такъв – пуснете празен цикъл при висока температура и добавете малко оцет.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама