4 начина да се справим с мухъла вкъщи


4 начина да се справим с мухъла вкъщи
Снимка: iStock/Guliver

Проблемите, свързани с мухъл, плесен и влага, са особено разпространени в държави с горещо лято и студена зима. Разбира се, един от най-коварните проблеми, които могат да повлияят на качеството на въздуха в дома ви, е мухълът. Той често се развива „тайно” в продължение на месеци, дори години, в стаите с високо влага, включително бани, кухни и други помещения.

Макар да изглежда невинно, този проблем може да има сериозни ефекти върху здравето на дихателните пътища, включително астма, кашлица и хрипове. Ето как да се преборите с мухъла.

1. Поддържайте нормални нива на влажност

Мухълът расте във влажна среда, така че е важно да поддържате ниски нива. Лесно можете да намерите влагомер, за да бъдете спокойни. Идеалните проценти на влажност в една стая трябва да са над 40%, но в никакъв случай над 55%. В случай, че в дадена стая влажността надвишава тези проценти, имате нужда от влагоабсорбатор.

КАК ДА ЧИСТИТЕ РАЗЛИЧНИ ПОДОВИ НАСТИЛКИ

2. Проветрявайте редовно

Отворените прозорци спомагат за увеличаване на вентилацията във вашия дом и са добър начин за намаляване на нивата на въглероден диоксид в помещенията. В крайна сметка, високите нива на въглероден диоксид могат да доведат до намаляване на нивата на кислород в тялото, затруднявайки притока към мозъка. Ако домът ви е затворен от няколко месеца, въглеродният диоксид може да се натрупа, особено в помещения, където хората прекарват най-много време. Всеки ден отваряйте прозорец за 5-10 минути, за да осигурите малко естествена вентилация на дома си.

3. Вземете стайни растения

Това е чудесен начин да подобрите качеството на въздуха у дома. Живите растения могат да помогнат за премахването на остатъчни химикали, включително формалдехид, боя и бензен (страничен продукт от почистващи препарати).

4. Подсушавайте всичко

Навикът да почиствате и подсушавате повърхностите в банята и други влажни зони е чудесен начин да поддържате мокрите помещения без мухъл. И не забравяйте, че този „досадник” не винаги е зелен или син, напротив – много често мухълът, образуван по плочките в банята, е оранжев.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама