Как да чистите различни подови настилки


Как да чистите различни подови настилки
Снимка: iStock/Guliver

Различните видове подове имат различни изисквания за поддръжка. И макар този факт да изглежда някак незначителен, като се има предвид всичко останало, което имате да чистите в дома си, не забравяйте, че добре поддържаните подове имат най-дълъг живот. Всяка стотинка, която влагате в поддръжката на пода, ви спестява разходите за ремонт и подмяна. А ето и как да чистите различните видове.

1. Подове от линолеум

За ежедневно почистване, подовете от линолеум наистина се нуждаят само от прахосмукачка и микрофибърен влажен парцал. За сезонна поддръжка и отстраняване на неизбежните следи, използвайте подходящ восък за под, нанесен обилно.

2. Керамични плочки

Поддържайте блясъка с редовно почистване, използвайки мокър моп и неутрален, мек препарат за почистване на пода. Друг удачен вариант, особено за зимните месеци, е парочистачка.

4 НАЧИНА ДА ПОЧИСТИТЕ ПЕТНО ОТ ЧЕРВЕНО ВИНО

3. Мраморни подове

Уверете се, че използвате мраморен уплътнител, за да затворите микропорите върху този естествен каменен материал. Неговото поресто качество е това, което го прави уязвим на влага. Трябва ви гореща вода и препарат с неутрално рН, за да избегнете обезцветяване на мрамора или увреждане на уплътнителя.

4. Паркет

Що се отнася до почистването на дървения под, има едно важно нещо, което трябва да знаете - водата е враг! Водата притъпява покритието на дървото и често води до необратими петна. Освен ако дървото ви не е обработено с полиуретан, никога не третирайте с вода. Вместо това, си купете уред за почистване със специални мокри кърпички.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама