Нахранете с това вашите млади домати и те ще растат като луди


Нахранете с това вашите млади домати и те ще растат като луди
Снимка: iStock

С тези две домашно приготвени смеси можете естествено да стимулирате младите доматени растения, за да се развият добре и да раждат богата реколта.

От какви хранителни вещества се нуждаят доматените растения?

Освен топлина, влага и правилно количество излагане на светлина, малките доматени растения се нуждаят от подходящ баланс на хранителни вещества, след като започнат да растат. Първоначално разсадът използва енергията, съхранена в семената, от които идват, но след като се появят истинските листа и развият малките си корени, те стават готови за по-лека доза тор.

Може да звучи малко странно, но можете да използвате прясно мляко и оризова вода, за да сте сигурни, че вашите доматени растения ще растат по-бързо.

И двата естествени продукта осигуряват калций, но освен това са супер богати на калий, фосфор и много други микроелементи. Млякото е противогъбично и предпазва растенията от болести. От друга страна, оризовата вода увеличава добрите бактерии като микориза и лактобацили, които вече съществуват в почвата.

Вижте още: Защо върховете на доматите почерняват – открийте истинската причина

Мляко

За да предпазите вашите доматени растения от болести като мухъл, гниене и брашнеста мана, напръскайте една част прясно мляко, смесено с 10 части вода, веднъж на 10-14 дни.

Освен това можете да подхраните младите доматени растения, като разредите една част мляко с четири или шест части вода (1:4 до 1:6). Изсипете внимателно с помощта на чаша, като се уверите, че разтворът достига до корените, без да ги безпокои.

Торете с този разтвор на всеки две седмици за най-добър растеж. Калцият в млякото укрепва клетъчните стени и прави растенията по-здрави, протеините подобряват цялостното здраве и ускоряват развитието, а естествените захари насърчават полезните микробни дейности в почвата.

Още едно нещо, което млякото съдържа много, е калият, който помага за задържането на вода, повишава производството на хлорофил и увеличава трансфера на енергия в растителните клетки.

Оризова вода

Този кухненски остатък ще накара вашите доматени растения да пораснат за нула време. Нещо, което често отива в канала, може да намери приложение. Не изхвърляйте водата, използвана за изплакване на ориз, но имайте предвид, че водата, останала след варенето на ориз, е по-богата на хранителни вещества.

Най-голямата тайна съставка в оризовата вода е ниацинът, който се предлага в много големи количества, особено в кафявия ориз. Този микроелемент увеличава фотосинтезата, намалява оксидативния стрес, насърчава растежа на издънките и прави растението готово за повече производство поради повишената метаболитна ефективност.

Освен това, оризовата вода също съдържа калций, фосфор и желязо в добро количество. След като изстине водата, в която сте варили ориз, изсипете я около основата на вашите растения или подхранете чрез поливане отдолу с това за по-добро усвояване – веднъж на две седмици.

Вижте още: 6 подправки, които да засадите до доматите

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама