Най-добрите рецепти с пепел, които всеки градинар трябва да знае


Най-добрите рецепти с пепел, които всеки градинар трябва да знае
Снимка: iStock

Пепелта изобилства от полезни вещества и неслучайно е любимият тор на много градинари.

Единственият недостатък на подхранването с нея е липсата на азот. За целта е необходимо допълнително да се използват азотни торове.

Пепелта не е подходяща за растения, които виреят в кисела среда. 

Най-добрата рецепта за листно подхранване с пепел

Необходими са ви следните съставки:

• 300 грама пепел

• 10 литра топла вода

• 50 грама сапун

Първо пепелта се пресява и след това се вари 30 минути. След това течността се прецежда и се разрежда с 10 литра вода. За да осигурите добра адхезия, трябва да добавите сапунени стърготини към разтвора. Тази отвара е ефективна за пръскане на домати, краставици и тикви.

Най-добрата рецепта за подхранване на почвата с пепел

Този тор може да се използва през целия вегетационен период. Пепелта е полезна за доматите. Насърчава активния растеж на яйчниците и ускорява процеса на узряване на плодовете.

Има няколко популярни рецепти за приготвяне на инфузия. Най-добрите методи, които са се доказали като ефективни, включват:

1. В 10 литра вода се разтварят 10 супени лъжици пепел. След това разтворът трябва да се настоява в продължение на 7 дни. Растенията може да се поливат с тази течност през целия сезон.

2. За да приготвите универсален подхранващ разтвор, разредете 1 чаша пепел в 10 литра вода.

3. За да приготвите разтвор за борба с брашнестата мана, трябва да смесите пепел, сапун и тютюн в равни количества - 1 чаша. След това всички компоненти се смесват с 10 л вода. Полученият разтвор се използва за поливане.

Поръсване с пепел

Първо почвата се поръсва с пепел и след това мястото се полива. Необходима е само 1 чаша от тази съставка за всеки квадратен метър. Този тор е полезен за моркови, репички, цвекло и ягодоплодни култури.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама