Никога не наливайте вряла вода в мазната тава, ето защо!


Никога не наливайте вряла вода в мазната тава, ето защо!
Снимка: Istock

Кой е най-добрият начин за миене на мазни съдове? Всички следваме една и съща практика – киснем ги във вряла вода, а това е голяма грешка.

Почти всички мием мазни тигани и тенджери по един и същи начин - след като се запържат, наливаме вряла вода, изчакваме мазнината да се "разтопи", след това изливаме водата и слагаме препарат. Експертите казват, че никога не трябва да правим това.

Вижте още: Не чистете тавана у дома? Голяма грешка, ето защо 

Така можем да задръстим канализацията в кухнята. Комбинацията от гореща вода и мазнината от тигана, може да причини запушване на тръбите.

Най-добре би било да съберете мазнината от съдовете с хартия и да се хвърли в кошчето, преди да ги поставите в мивката, за да ги измиете. Ако не можете да премахнете достатъчно мазнина, най-добре е да измиете тигана със студена вода. По-добре е да излеете "мръсната" вода в тоалетната (въпреки че това също не е препоръчително, но е по-добро решение, отколкото директно в мивката).

Вижте още: 4 растения, които ще превърнат двора ви в оазис

Ако се чудите каква е разликата, когато използвате студена вода за миене и защо тя е по-малко вредна, отговорът е в комбинацията от топла вода и препарат. Тези две съставки във взаимодействие с мазнината образува емулсия, която се плъзга по канала и когато се охлади, се превръща в твърда маса, която може да запуши тръбите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама