Никога НЕ поставяйте икони на тези места у дома


Никога НЕ поставяйте икони на тези места у дома
Снимка: iStock

Иконите имат специално място във всеки дом. Обикновено ги поставяме близо до прозореца, в източната част на дома. Можете да ги сложите във всяка стая: в хола, в детската стая и дори в кухнята. Не е забранено да държите икони в спалнята. Ако със съпруга ви имате църковен брак, може да имате икона и в стаята, в която спите. Но в банята е категорично забранено да се поставят тези изображения.

Не поставяйте икони в близост до телевизор, компютър или друго оборудване. Просто защото молитвата изисква концентрация и тези предмети, дори когато са изключени, могат по обичайния начин да привлекат погледа ви към себе си и следователно да ви разсеят.

Не поставяйте икони на места, където съхранявате козметика, списания, книги, играчки и фигурки. Те не трябва да са в непосредствена близост до плакати, изобразяващи певци, художници, спортисти и други известни личности. В случая не е уместно да ги сложите до картини или репродукции, дори ако са с религиозно съдържание. 

По същата причина свещениците не съветват да се държат снимки близо до иконите. Няма значение кой е на тях: близки до вас хора или праведни монаси.

Най-добре е да определите отделно място за иконите в дома ви и да ги поставите на рафт или висока маса. По възможност ги поставете в източния ъгъл. Ако това е невъзможно, няма за какво да се притеснявате.

Рафтът с икони трябва да е на малко по-високо ниво от това на очите ви. 
Двете централни икони на Спасителя и на Богородица, трябва да бъдат разположени над другите икони. Това не се отнася за иконите на Света Троица и Тайната вечеря.

Заставайки с лице към иконата тази на Спасителя тя трябва да е от дясната страна, а тази на Божията майка - отляво. Под тях или отстрани можете да поставите икони на светци - Свети Пантелеймон, Николай Чудотворец и други. След това можете да поставите иконите на онези светци, които се считат за покровители на членовете на вашето семейство.

Не се придържайте към определен брой икони. Важното е в дома ви да имате кътче, в което да подредите тези изображения. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама