Отглеждане на патладжани: Всичко, което трябва да знаете


Отглеждане на патладжани: Всичко, което трябва да знаете
Снимка: iStock

Въпреки тяхната кулинарна популярност, много градинари се колебаят да ги засадят поради предполагаемата им темпераментна природа. Въпреки това, с по-задълбочено разбиране на техните нужди, ще откриете, че отглеждането на патладжани е по-лесно от очакваното.

Започване на вашата градина с патладжани

За тези, които искат да изследват отвъд обичайните сортове като Black Beauty, отглеждането от семена предлага свят на разнообразие. Много разсадници сега предлагат набор от екзотични семена от патладжан. Започнете със семената около 8 до 10 седмици преди последната очаквана слана.

Засадете всяко семе на около 0,5 см дълбочина в отделни саксии. Патладжаните се нуждаят от много светлина и топлина, в идеалния случай 6-8 часа слънчева светлина дневно. Ако естествената светлина е оскъдна, обмислете използването на изкуствена.

Вижте още: 4 приложения на стария хляб, които всеки градинар трябва да знае

Преход към открито

Изнесете патладжаните навън само когато рискът от замръзване е преминал и почвата се е затоплила. 

Преди засаждане в земята, климатизирайте вашите растения към външни условия, като постепенно увеличавате излагането им на околната среда.

Най-подходящият срок за засаждане на патладжана за ранно полско производство е в края на април и началото на май, а за средно ранното - през първата половина на май. Разсадът трябва да бъде във фаза 4-и-5-и лист, с къси междувъзлия и с дължина на стъблото не повече от 20-25 см.

Почвени нужди и хранене

Патладжаните виреят в неутрална до леко кисела почва с нива на pH между 5,5 и 7.

Подхранвайте младите растения с богат на азот тор, след което преминете към специфична за зеленчуци смес, когато започнат да цъфтят, за да насърчите растежа на плодовете, а не на листата.

Патладжаните също обичат магнезий. Разтворете супена лъжица английска сол в 4 литра вода и я използвайте всеки месец за допълнителен хранителен тласък.

Слънчева светлина и разстояние

Патладжаните обичат слънчевата светлина. Засадете ги на слънчево място и спазвайте разстояние от поне 45 см от другите растения.

Мулчирането помага да се запази почвената влага. Осигурявайки на патладжаните правилните условия и грижи, можете да се насладите на обилна реколта.

Вижте още: Добавете тези 6 съставки в почвата и доматите ще растат като луди

Ръчно опрашване за по-добър добив

Тъй като пчелите намаляват, ръчното опрашване може да гарантира успешен плод на патладжаните. Използвайте мека четка, за да прехвърлите нежно цветен прашец от цвете на цвете. Стара четка за зъби, работеща на батерии, също може да имитира вибрациите на пчелите, подпомагайки преноса на полени.

Стратегическо подрязване за растеж

Резитбата играе ключова роля за насърчаване на производството на плодове. Започнете подрязването, когато се появи първото цвете, като се фокусирате върху горния растеж на растението.

Редовно подрязвайте всички издънки или пожълтели листа през сезона, за да сте сигурни, че енергията на растението е насочена към плододаване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама