Плевелите, които е по-добре да оставите в градината си


Плевелите, които е по-добре да оставите в градината си
Снимка: iStock

Ако някога нашите баби са се опитвали на всяка цена да се отърват от плевелите в градината, то към днешна дата съвременните градинари гледат на този въпрос по различен начин. Те запазват някои от плевелите и за това има основателна причина.

Разбира се, от бурените трябва да се отстранят тези от тях, които са очевидните унищожители на реколтата. Но някои от тях е по-добре да се оставят в градината. Става въпрос за плевелите, които са познати като билки заради лечебните си свойства.

Засадете тези цветя в градината и ще забравите за плевелите

Плевелите, които е по-добре да оставите в градината си

Например, глухарчето трябва да се остави в градината, защото е в състояние да привлече насекоми-опрашители към лехите. Този плевел също така отделя етиленов газ, който ускорява узряването на ябълките и зеленчуците. За целта можете да оставите малка леха с глухарчетата в най-отдалечения ъгъл на градината ви. 

Репеят, цъфтящ през юли и август, е отлично медоносно растение. Цветята му постоянно произвеждат цветен прашец и нектар, който също привлича насекоми-опрашители.

Копривата отблъсква колорадския бръмбар, което допринася за по-здравословния растеж на картофите.

Белият равнец съдържа фитонциди, които се борят с патогенни бактерии. Това растение може да отблъсне много вредители.

Обикновената лайка също дезинфекцира отлично почвата, стимулира растежа на зелето, лука и зърнените култури. 

Краставичната трева (известна още с наименованието бораго или пореч) насища почвата с калий и азот - елементи, от които се нуждаят доматите и краставиците.

Пелинът също е добре да се остави в градината, защото от него се приготвя отвара за борба с гъсениците.

А от всички тези плевели в градината можете да направите зелен тор, който по своята хранителна стойност е сравним с оборския тор.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама
Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама