Плодовете и зеленчуците, които НЕ трябва да засаждате в близост


Плодовете и зеленчуците, които НЕ трябва да засаждате в близост
Снимка: iStock

Дори начинаещите градинари знаят, че подредбата на плодовете и зеленчуците в градината е изключително важна. Но междувременно дори и опитните градинари допускат грешки в това отношение. За богатата реколта е от първостепенно значение да се определят правилно "съседите" на всички култури в градината. Понякога те оказват положителен ефект една на друга. Но в определени случаи това не е така.

Плодовете и зеленчуците, които не трябва да отглеждате заедно

Често подобни комбинации дават негативен ефект и за двете растения. Ето кои са те.

1. Краставици и домати

Тези два зеленчука често се озовават в непосредствена близост в градината. Но това е груба грешка, която никога не трябва да се допуска. Обяснението в случая е много просто: тези две култури се нуждаят от различни видове почвена покривка, за да се развиват нормално.

Краставиците растат добре в питателна и добре навлажнена почва. Но доматите не се нуждаят от плодородна и влажна почва. Поради тази причина „съседството“ на краставици и домати не завършва с висок добив и на двете култури.

2. Зеле и ягоди

Поради близостта си със зелето, твърде вероятно е ягодите да се окажат на сянка, в резултат на което добивът им може да падне до нула.

3. Царевица и лук

Първото растение се отличава с дълбоки и силни корени. В резултат на това абсорбцията на вещества от почвената покривка се осъществява изключително бързо. В този случай лукът няма шанс да „оцелее” до царевицата.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама