Полейте орхидеята с лимонов сок и резултатът ще ви изуми


Полейте орхидеята с лимонов сок и резултатът ще ви изуми
Снимка: iStock

Обикновено орхидеите виреят в тропически райони, характеризиращи се с висока влажност. Те често възприемат епифитен начин на живот, живеейки върху други растения не като нашественици, а просто за да се припичат на слънчева светлина. Дъждовната вода в тези региони е леко кисела, повлияна от органичните остатъци и естествените съединения в околната среда. Това обуславя орхидеите да предпочитат леко киселинна среда.

Защо да поливате орхидеите с лимонов сок

С присъщата си киселинност, лимоновият сок, имащ pH стойност между 2 и 3, може да възпроизведе условията, към които орхидеите са естествено свикнали, когато се разреди по подходящ начин. Чрез предпазливо използване на лимонов сок при поливане, човек може да пресъздаде леко киселата атмосфера, която отразява естественото местообитание на орхидеята. Независимо от това, прецизността е ключова; излишъкът може да бъде пагубен за здравето на орхидеята.

Вижте още: 13 изненадващи ползи от лимоните

Предимството на лимоновия сок за орхидеите:

Увеличаване на усвояването на хранителни вещества

Орхидеите процъфтяват в леко киселинна среда, което подобрява способността им да абсорбират жизненоважни хранителни вещества като азот, фосфор и други микроелементи, насърчавайки стабилен модел на растеж.

Защита срещу патогени

Присъщата киселинност на лимоновия сок може да действа като бариера срещу вредни патогени, като някои бактерии и гъбички, които виреят в по-малко кисела среда.

Насърчава жизнеността на орхидеите

Някои любители на орхидеите твърдят, че използването на разреден лимонов сок може да смекчи натрупването на нежелани минерални соли, произтичащи от чешмяна вода или торове в сместа за саксии, което води до по-добро благосъстояние на орхидеите.

Вижте още: Благодарение на тези няколко правила, орхидеите ще са отрупани в цветове

Правилно използване

Тайната на използването на лимонов сок за орхидеи се крие в постигането на правилното равновесие. Прекомерната киселинност може да навреди на орхидеята, да влоши здравето на корените и да забави растежа. Следователно е от решаващо значение да разредите правилно лимоновия сок. Една обща препоръка -добавяне на четвърт чаша лимонов сок към всеки 3 литра вода. В тази вода може да киснете орхидеята в продължение на 30 минути - 1 час. Въпреки това, трябва да вземете предвид променливи като първоначалното pH на вашата вода и специфичните нужди на вида орхидея, за която се грижите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама