Полезни съвети при избора на възглавница


Полезни съвети при избора на възглавница
Снимка: Claudio_Scott / Pixabay

За да бъдем отпочинали и заредени с енергия през деня, през нощта сънят трябва да е пълноценен. Когато стане дума за добър сън, хората обикновено се сещат само за формата и удобството на леглото. Но, освен леглото, има и други фактори, които правят спането пълноценно.

Възглавницата е от основно значение как ще се чувстваме нощем. Важни са индивидуалните предпочитания – голяма или малка, по-мека или по-твърда, от изкуствени материали или естествени. Но най-вече трябва да се съобразяваме с възрастта и здравословните проблеми. Според ортопедите, неподходящата възглавница може да предизвика или да влоши болките във врата и главоболието.

Възглавници за децата

При децата е добре възглавницата де е възможно най-ниска. По-високите възглавници изкривяват врата и създават предпоставки за възникване на шипове и спондилози в по-късна възраст. Ортопедичните възглавници също са крайно неподходящи, защото са твърде високи за детското вратле.

Здраве за добър сън

При повечето възрастните хора проблемите с гръбначния стълб вече са налице, поради дълги години неправилна стойка, криво легло, неудобна възглавница. Много хора хъркат ужасно силно и понякога това може да се дължи на кривата стойка по време на сън. Тя се получава от неподходяща възглавница и от криво или меко легло. Ако има и други в стаята, хъркащият човек се притеснява и взима толкова висока възглавница, че почти спи седнал. Това е страдание и за него, и за останалите в стаята. В този случай трябва да се открие и редуцира проблема, причинил хъркането. На твърде високата възглавница човек не може да отпусне тялото си и сънят не е пълноценен.

На коя страна спите

Ако спите предимно странично, тогава е подходящо да ползвате ортопедична възглавница, латексова или такава с мемори пяна. Тези възглавници са твърди и са пригодени за извивките на гръбначния стълб. За тези, които са свикнали да спят предимно по гръб или по корем, високите възглавници задължително трябва да се избягват. Подходящи са само тези, които са съвсем тънки.

Важен е пълнежът

Понякога пухът във възглавниците може да предизвика алергии. В този случай, такива трябва да се избягват. Съвременните изкуствени пълнежи като латекс, силиконови топчета и др. са подходящи за тези, които имат различен тип алергии – от прах, от акари, плесен и др. За хората, които обичат природата близо до себе си, както и за страдащи от невралгии, има ароматни пълнежи с листа от билки. Миризмата на мента и лавандула, носеща се от възглавницата, ще облекчи нервността и ще предразположи за сън.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама