С тези 8 съвета ще се радвате на чудни рози в саксии, всички ще ви завиждат


С тези 8 съвета ще се радвате на чудни рози в саксии, всички ще ви завиждат
Снимка: iStock

Ако нямате място в градината или искате живи букети, които можете да разнесете из дома си, помислете за рози в саксии. Те всъщност не са толкова лесни за отглеждане и е хубаво да имате някои неща предвид.

Следващите експертни съвети обясняват най-добрия начин за справяне с нуждите от поливане, дали трябва или не да наторявате, как и кога да подрязвате и как да се справяте с вредителите и болестите, така че да можете да извлечете максимума от вашите рози в саксии.

1. Спазвайте внимателен график за поливане

Поливането е грижа номер едно. Както недостатъчното поливане, така и прекомерното поливане могат да бъдат трудни за избягване. Симптомите и при двете изглеждат подобни: ще забележите, че всеки млад растеж започва да увяхва. Ако се преполива, често има неприятна миризма като на развалени яйца.

Преполиването е по-лесното от двете. Ако и сместа ви за саксии, и контейнерът ви се отцеждат добре, е по-трудно да преполеете роза в саксия, отколкото роза в градината. Ако е възможно, извадете стайните рози от чинийката или кашпата им и ги поливайте навън или в мивка. Оставете цялата излишна вода да се отцеди за няколко минути, преди да ги върнете на мястото им. Същото важи и за розите на открито, отглеждани в декоративни саксии без дренаж.

В повечето случаи най-големият ви проблем ще бъде достатъчното поливане. По време на най-горещите и сухи части на годината розите на открито се поливат почти през ден. Ако не го правите, те страдат ужасно.

Не чакайте розите ви да увяхват, за да ги поливате. Те може веднага да се съживят и да изглеждат здрави, но няма да получите толкова много или толкова често цъфтеж. Поливайте обилно всеки път, докато водата напълно насити сместа и потече от дренажните отвори. Опитайте да използвате влагомер, ако не сте сигурни колко да поливате.

Вижте още: Какво символизират различните по цвят рози

2. Изберете правилната роза

Розите, които избирате, не само определят представянето, но и каква ще бъде поддръжката. Препоръчват се полиантови рози джуджета, тъй като всъщност могат да живеят дълго и много щастливо в саксия с добър размер. Добър избор са също техните еквиваленти сред дребните почвопокривни рози.

За да създадете по-добър баланс между корените и горния растеж в ограниченото пространство на контейнера, изберете рози със собствен корен. Това също ще подобри студоустойчивостта.

3. Използвайте богата, добре дренираща смес за саксии

Сместа за саксии не е необходимо да бъде нещо специално, но трябва да е богата – пълна с хранителни вещества. В зависимост от това, което намерите, можете да промените съдържанието с торфен мъх, вермикулит, пясък или перлит до 25 процента от крайната смес, за да подобрите дренажа.

4. Намерете идеалното място за вашата саксия

Намирането на най-доброто място вероятно ще означава намиране на най-голямо излагане на слънце. Някои рози могат да понасят известна сянка, но повечето се нуждаят от пълно слънце, за да произведат най-добрите цветя и листа без болести.

Разбира се, едно от най-големите предимства на розите, отглеждани в контейнери, е, че не е необходимо да се ангажират с едно място и могат да се разместват в зависимост от това кога са в разцвет.

Ако вашата роза е достатъчно ароматна, за да ухае стаята, най-доброто място за нея, когато цъфти, може да бъде спалнята ви през нощта, където можете да оцените най-много успокояващия ѝ аромат. През деня е по-добре да е навън на пълно слънце.

Мобилността на саксиите превъзхожда постоянното градинско място по друг начин: по време на най-дългите и най-горещи дни в годината розите често остават полуспящи. Или ако продължат да цъфтят, цветята може да са избледняла версия на пролетния и есенния цъфтеж. Но саксийните рози могат да се преместят на по-хладно място с по-малко слънце и да се поливат по-често, което ви дава много по-високо качество на цъфтежа, с по-добър цвят, форма и аромат от розите в градината.

5. Хранете розите си

Както при смесите за саксии, изглежда, че всеки има различна философия относно храненето на рози в саксии. Но експертите почти навсякъде са съгласни, че това трябва да се прави. Можете да го правите органично, като поставяте тежък слой мулч и компост в саксиите си всяка година. По този начин контролирате градинските плевели, осигурявате постоянен източник на бавно освобождаващо се хранене, ограничавате изпарението след поливане и изграждате здрава почва. Разбира се, ако искате бърз вариант, можете да наторите розите си с готова тор от магазина, подходяща за тези цветя.

Вижте още: Как да размножавате рози от резници

6. Почистване и подрязване

Повечето многократно цъфтящи рози цъфтят по-често, когато редовно се премахват увехналите цветове. Това трябва да се прави непрекъснато през вегетационния период.

Подрязването на целия розов храст поне веднъж годишно също е добра идея. По-често, ако отглеждате по-голяма роза в саксия. Тъй като корените са прибрани в по-малко пространство, отколкото биха искали, горният растеж може да стане твърде голям, за да могат да го поддържат. Ако не поддържате горната част съобразена с корена и размера на саксията, растението ще бъде стресирано и така или иначе има вероятност да загине.

7. Контролирайте вредителите и болестите

Едно от предимствата на отглеждането на рози в саксии е, че можете да предпазите растенията си от същества, които искат да ги изядат, като елени и японски бръмбари. Недостатъкът е, че розите в саксии могат да бъдат опустошени много по-бързо от вредителите, които ги достигат, както и от болести. И ще им отнеме повече време за възстановяване.

Предотвратете болестта, като отглеждате здрави рози на слънце. Избягвайте да ги поливате отгоре, ако е възможно. Предпазете ги от претоварване, като ги подрязвате. Нямате нужда от химически спрейове, но ако ги използвате, бъдете внимателни с тях.

Ако видите малки зелени подобни на червеи същества на пресен растеж, махнете ги веднага щом ги видите. Ако забележите клони с кухи краища, отрежете ги, докато преминете през кухините на стъблото.

8. Пресадете и подрежете корените

След две или три години в саксия, повечето рози ще започнат да намаляват. Ако просто ги държите в контейнер, докато можете да ги засадите в земята, това може да е ОК. Ако планирате да ги отглеждате в саксии за неопределено време, ще трябва да ги извадите от саксията, да отстраните част от почвата, да подрежете корените, така че да се поберат добре в саксията, и да поставите розата обратно в саксията с нова почва. Ще трябва също така да подрежете горната част, така че корените и клоните да са в пропорция.

Идеалното време за подрязване на корени е, когато розата е в латентно състояние през зимата. Правенето му по време на вегетационния период, особено горещините през лятото, може да бъде много стресиращо и фатално за растението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама