Тази бананова вода може да ускори растежа на растенията


Тази бананова вода може да ускори растежа на растенията
Снимка: iStock

Банановите кори са източник на енергия от калий (K) и фосфор (P), нещо, в което растенията са влюбени. Използването им във воден разтвор може не само да помогне на растенията да растат по-добре, но и да ги накара да цъфтят красиво.

Какво е бананова вода?

Преди да си помислите, че ви казваме да си направите смути, изчакайте! Банановата вода няма нищо общо със самия банан. Тайната се крие в корите, които обикновено изхвърляте. Те са богати на магнезий (Mg), фосфор (P) и калций (Ca), освен другите микроелементи като азот, манган и мед - всички те са сбъдната мечта за всяко стайно или открито растение.

Вижте още: Чай от бананова кора: Ползи и начин на приготвяне

Как да си направите вода от бананова кора?

Процесът е прост и лесен! Вземете тези бананови кори (от най-малко 6-8 банана), нарежете ги на парчета и след това ги поставете всички в блендер с 2-3 чаши вода. Разбъркайте добре и изсипете разтвора в херметична бутилка за 2-3 дни.

Как да използваме вода от бананова кора за растенията?

Преди да го излеете директно в хранителната среда - изчакайте! Първо трябва да го разредите с вода в съотношение 1:2 (1 част от водния разтвор на банана с 2 части чиста вода).

Сега можете да го използвате за поливане на растения веднъж на всеки 3-5 седмици. Можете също така да го използвате като листно пръскане на всеки 10-14 дни.

Вижте още: 8 причини да НЕ изхвърляте банановата кора

Кои растения имат най-голяма полза от водата с бананови кори?

Използвайте вода от бананова кора върху зеленчуци като чушки, домати и царевица. Можете също да го използвате върху стайни растения като Pothos, Philodendrons, домати, спанак, маруля, чушки, краставици, рози, змийско растение, папрати и английски бръшлян - тази златиста течност ще добави повече цвят към листата и ще ги направи буйни.

Много цветя като каланхое, рози, здравец, бегония, азалия и импатиенс също се възползват от него.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама