Тези знаци издават, че растенията ви не са добре


Тези знаци издават, че растенията ви не са добре
Снимка: iStock/Guliver

Всеки човек обича дома или работното му място да изглеждат свежи и уютни. А какъв по-подходящ начин да постигнете това, ако не със стайно растение? Повечето зелени обитатели на дома са лесни за отглеждане, но най-важното, разбира се, е да разберете какво ви казва вашето цвете. И тъй като те „говорят” чрез листата си, ето за какво да се оглеждате.

1. Изцяло кафяви листа

Напълно кафявите листа обикновено са естествена част от процеса на растеж и стареене на растението, който няма общо с грижите, които полагате.Така че когато листата са напълно кафяви, няма нужда да се опитвате да ги спасявате повече. За да се разпределите енергията, водата и минералите към останалите листа, мъртвите трябва да бъдат отстранени.

2. Кафяви връхчета

Това обикновено е знак, че вашето растение не получава достатъчно вода, което може да има множество причини:

- Не поливате растенията си достатъчно често

- Почвата е с лошо качество и не задържа влагата

- Саксията е твърде малка

3. Почерняване в средата на листата

Това обикновено пък е признак на пренасищане. Почвата, която е мокра през цялото време, създава влажна среда, която е идеална за развитие на гъбични патогени. Това заболяване се изразява чрез кафяви петна в средата на листа и се разпространява в по-късните етапи.

4. Долните листа пожълтяват

Това може да бъде причинено от широк спектър от фактори, свързани със средата, в която е поставено вашето растение - твърде сенчеста позиция, прекалено студена температура, внезапен спад на температурата или излагане на суша. Проверете местоположението на вашето растение и се опитайте да намерите идеалното място.

5. Тъмни петна с жълти точки

Обикновено това означава, че вашето растение има гъбички. Бледо оцветените петна също могат да се развият, ако растенията са изложени на твърде много слънце.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама