Триковете със сода, които всеки градинар трябва да знае


Триковете със сода, които всеки градинар трябва да знае
Снимка: iStock

Содата е пръв помощник на всяка домакиня в почистването на дома. Но тя може да се използва успешно и в градинарството за увеличаване на реколтата и битката с вредителите. 

Топ приложения на содата в градинарството 

Всеки градинар трябва да е запознат с тези приложения на содата. И така, за какви цели може да се използва в градината тази съставка?

1. За определяне киселинността на почвата

Например, за да определите киселинността на почвата, поставете малко пръст от градината ви в стъклен буркан, намокрете я с вода и поръсете със сода за хляб.

Ако на повърхността се образува пяна и химическата реакция е придружена от издаване на типичен звук, почвата е кисела. При липса на химична реакция - почвата е неутрална. Във втория случай не са необходими никакви действия, но в първия случай е добре да предприемете необходимите мерки. Но в случая е нежелателно да се намалява киселинността на почвата със сода. Дървесна пепел, доломитно брашно и варов туф ще се справят с тази задача по-добре.

4 ТАЙНИ ЗА ПИЩЕН ЦЪФТЕЖ НА РОЗИТЕ

2. За елиминиране на мравките

Мравките обикновено подкиселяват почвата. Те също така развъждат листни въшки, които увреждат растенията. Но с помощта на сода може да се отървете от тях.

Първо разровете мравуняка с дървена пръчка, след което го поръсете със сода бикарбонат. Отново "разбъркайте" почвата със същата пръчка.

Друг вариант е да приготвите разтвор на сода бикарбонат с топла вода и да залеете мравуняка с него. И в двата случая една опаковка сода бикарбонат ще бъде достатъчна, за да се справите с проблема.

3. За справяне с теления червей 

Изсипете 1/3 чаена лъжичка сода във всеки изкоп преди засаждането на картофите в него. По този начин ще ги предпазите от теления червей.

Как сами да си посадите и отгледате авокадо (ВИДЕО)

4. За предпазване на растенията от гниене и мухъл

Гниенето и гъбичките често засягат растенията и цветята, особено през дъждовните сезони. Содата ще ви помогне да предпазите розите, зелето и гроздето от гниене и мухъл. За целта пригответе разтвор (ще ви трябват 5 супени лъжици сода бикарбонат и един литър вода) и пръскайте растенията с него на всеки десет дни. Разтвор от чаша сода и 10 литра вода може да предпази доматите от фитофтора.

5. За подобряване на вкуса на доматите и гроздето

Третирайте доматения разсад с посочения по-горе разтвор 14 дни след засаждането им в почвата, след това - седмица по-късно и след това на всеки 10 дни. Този метод се използва за подобряване на вкуса на гроздето и доматите.

ЕФЕКТИВЕН ТРИК ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ПЛЕВЕЛИ

6. За справяне с плевелите

Содата е отлично средство за елиминиране на плевелите. Но тя не може да се използва навсякъде в градината, за да не се създаде излишък от алкали в почвата.

Методът е най-подходящ за премахване на тревата, растяща по градинските пътеки. В случая содата ще бъде много полезна.

Разтворете пет супени лъжици натриев бикарбонат в литър вода. Използвайте разтвора за обилно поливане на местата в градинските пътеки, където расте най-много трева. Методът се прилага веднъж месечно.

Защо ставаме по-ниски с течение на времето?

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама