4 тайни за пищен цъфтеж на розите


4 тайни за пищен цъфтеж на розите
Снимка: iStock

Розите изискват специални грижи, но за сметка на това радват с красотата и очарованието на цветовете си.  И за да цъфтят великолепно, трябва да знаете само 3 тайни на опитните градинари, свързани с грижите за тях.

1. Избор на правилното място за розите

Розите предпочитат глинести почви. Обикновената градинска почва също е подходяща за тях, но е добре тя да се смеси с хумус преди засаждането им. Почвата не трябва да е кисела, преовлажнена и глинеста. Ако тя отговаря на всички тези изисквания, тогава няма да имате проблеми с буйния цъфтеж на розите, разбира се, при правилната грижа за тях.

2. Разреждайте ги

Ако са прекалено на гъсто или има други растения плътно до тях, розите се задушават. Останалите може да вземат голяма част от хранителните вещества от почвата, тъй като корените се разпростират навсякъде. Измества се и въздушния поток, който е изключително важен за растежа на розите. Повредените розови храсти трудно се възстановяват.

3. Правилно поливане на розите

Вторият важен нюанс в отглеждането на розите е обилното им поливане през лятото. То трябва да се осъществява веднъж седмично.

Какво да засадим до розите, за да ги предпазим от болести и вредители

4. Правилно подхранване на розите

Ако розите са мулчирани със слама или дървени стърготини, тогава една седмица след въвеждането на минералите ще трябва да ги поливате с органична тор. За целта напълнете една трета от кофата с тор и допълнете с вода. Сместа се настоява за период от една седмица. След това се разрежда с вода в съотношение 1 към 10 и розите се поливат с нея. И още една тънкост: розите до една година не трябва да се подхранват през пролетта, ако са привидно здрави.

Розите също така трябва да се подхранват през юли с органични или сложни минерални торове, а през август с фосфорно-калиеви.

Ако спазвате тези 4 правила, розите в градината ще ви радват с пищен цъфтеж.

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още по темата


Още от Дом


Реклама
Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама