Важни факти за немската овчарка


Важни факти за немската овчарка
Снимка: iStock

Немската овчарка е куче par excellence: смело, силно, игриво и добродушно.

Това е кучето, което е най-ценено от военните и полицаите заради способността му в критична ситуация да действа и да се намеси точно на време. Благодарение на много балансирания си характер немската овчарка е и много нежно животно. То се нуждае от стопанин, който знае как да му достави удоволствие чрез спорт и правилно обучение.

Породата, която е много горда и здрава, интелигентна и лесна за дресиране, мила и самоуверена, позволява да използвате това куче като пазач, но и като полицейско куче. Сред качествата му се открояват обонянието и ловкостта. Немската овчарка се използва и като куче-водач за слепи.

Вижте още: 5 добри причини да си купите куче

Въпреки че немската овчарка е доста здраво куче, тя все пак е податлива на няколко наследствени заболявания. Едно от тях е т.нар. дисплазия на тазобедрената става, която представлява малформация на ставата по време на растежа на кучето. Това трудно преодолимо и много болезнено заболяване се проявява в напреднала възраст, ако е налице при родителите, всъщност може лесно да се предаде на кученцата, но появата му може да зависи и от външни фактори.

Друго заболяване, което може да засегне задните крайници, е така наречената прогресивна дегенерация на гръбначния мозък, която причинява дефицит на нервната проводимост и води до парализа в напреднала възраст.

Немската овчарка често страда от кожни екземи, които причиняват сърбеж, косопад и кожни лезии.

Това е куче, подходящо за компаньон на деца и ако отношения помежду им се управляват внимателно и спокойно, немската овчарка може да се счита почти за "детегледачка", която внимателно защитава малките на своя господар. Точно както се случва при децата, когато се появи ново бебе, не трябва да допускаме грешката да посветим цялото си внимание на новодошлия, пренебрегвайки кучето, което може да изтълкува тази "новост" като нахлуване в неговото пространство, считайки новороденото за истински съперник.

Характерът на кучето е добър, то също така е много бдително и послушно и е смело, борбено и издържливо. Други качества, които го характеризират, са неговото послушание, бдителност, вярност и неподкупност. Това весело и много обичащо да играе куче е много лесно за обучение, тъй като винаги се стреми да угоди на своя човешки приятел.

То трябва да бъде приучено да яде препоръчаната от ветеринарния лекар храна или просто гранули, подходящи за неговата порода. Важно е да извеждате кучето си навън редовно и да му позволявате да играе с други кучета, тъй като това го прави общително и по-социално.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама