Всички добри домакини имат това в кухните си, прави чудеса с растенията


Всички добри домакини имат това в кухните си, прави чудеса с растенията
Снимка: iStock

Градинарите непрекъснато търсят естествени и ефективни методи за подобряване на растежа и добива на своите растения. Един такъв метод, който може да изненада мнозина, включва използването на мая - често срещана съставка в кухнята. Ето как дрождите от маята функционират като стимулатор на растежа, причините за тяхната ефективност и практически съвети за използване във вашата градина.

Какво представлява маята?

Дрождите са вид гъбички, които играят решаваща роля в различни биологични процеси, най-вече във ферментацията. Тя се използва широко в печенето, пивоварството и винопроизводството поради способността ѝ да превръща захарите в алкохол и въглероден диоксид. Въпреки това, ползите от дрождите се простират отвъд тези традиционни употреби; могат да бъдат и ценен съюзник в градината.

Вижте още: Как да използвате кухненски гъби в градината си

Ползи от маята в градинарството

Когато се прилага върху градинска почва, дрождите изпълняват множество функции, които могат значително да допринесат за растежа на растенията.

Подобрено усвояване на хранителни вещества

Дрождите могат да помогнат за разграждането на органичния материал в почвата, което прави хранителните вещества по-достъпни за растенията.

Подобрено здраве на почвата

Чрез насърчаване на микробната активност дрождите допринасят за развитието на здрав почвен биом, който е от решаващо значение за растежа на растенията.

Естествен стимулатор на растежа

Дрождите съдържат хормони и ензими, които могат да стимулират растежа на растенията, което води до по-здрави, по-енергични растения.

Как да използвате мая във вашата градина

Приготвяне на разтвор от мая

За да се възползвате от предимствата на маята за вашите градински растения, можете да приготвите прост разтвор на мая у дома. Ето как можете да го направите:

Разтворете 1 супена лъжица захар в 1 литър топла вода. Добавете 1 чаена лъжичка активна суха мая. Разбъркайте сместа и я оставете да престои около 10-15 минути, докато стане на пяна. Разредете този разтвор с повече вода, преди да приложите върху вашите растения, за да избегнете концентрация, която може да навреди на корените на растението.

Вижте още: Как да гледате краставици, така че да се радвате на обилна реколта

Техники на приложение

Спрей за листата: пръскането на дрождения разтвор директно върху листата на растенията може да им осигури бързи хранителни вещества и да стимулира растежа.

Напояване на почвата: Изливането на дрождения разтвор около основата на растенията помага за подобряване на качеството на почвата и увеличава усвояването на хранителни вещества през корените.

Стимулиране на конкретни растения

Домати

Доматите процъфтяват с добавянето на дрожди, защото това подобрява способността им да абсорбират хранителни вещества като азот и калий, които са от съществено значение за развитието на плодовете и цялостното здраве на растенията. Редовното прилагане на разтвор на мая може да доведе до по-големи и по-вкусни домати.

Вижте още: Как да използвате картофените обелки като тор

Чушки

Подобно на доматите, чушките се възползват значително от усвояването на хранителни вещества, улеснено от маята. Освен това дрождите могат да помогнат за производството на по-здрави и устойчиви на болести пиперови растения, които са от решаващо значение за добрия добив.

Краставици

Краставиците често страдат от недостиг на хранителни вещества, особено ако почвата не е добре подготвена. Въвеждането на дрожди в лехите с краставици помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества и може да доведе до увеличаване на добива на хрупкави, здрави краставици.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама