Защо децата са дяволчета с майките си и ангелчета с всички останали?


Защо децата са дяволчета с майките си и ангелчета с всички останали?
Снимка: Thinkstock

Детето ви е най-доброто същество, раждало се на тази земя, с баща си, баба си, в детската градина, на площадката или където и да било другаде, но с вас е като „хванато от гората“. Ако това ви звучи познато и ако продължавате да се питате какво правите грешно, спокойно – проблемът не е у вас. Децата имат своите причини и изненадващо – тези причини са наистина добри. Ето какво казват детските психолози.

1. Тръшкането е начин на общуване

Така вашето дете казва: „Имам нужда от теб, мамо!“. За него е съвсем естествено да се опитва да привлече вниманието ви по какъвто и да е начин. За всяко дете неговата майка е човекът, който задоволява неговите основни нужди, били те физически или емоционални. Ето как експертът по родителство, д-р Ан Корвин, обяснява това явление:

„Децата от самото си раждане свързват потребността от храна и оцеляване с тяхната мама. Ето защо те са склонни да ескалират поведението си, за да получат нейното внимание. От друга страна, татковците символизират доверие и забавление, т.е. нямат критична нужда от внимание от бащите си, тъй като това не е вродена привързаност, а придобита.“

2. Вие сте зоната на комфорт на вашето дете

Децата не са склонни да проявяват целия си набор от емоции с хора, на които не се доверяват. Ако смятате, че детето ви пази „най-лошото“ за вас, това всъщност не е вярно. В тяхното съзнание те ви „почитат“ с хленченето и тръшкането си, защото по този начин ви показват, че ви се доверяват и се чувстват сигурни, когато сте наблизо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама