7 грешки при отглеждането на дете, влияещи на живота му след това


7 грешки при отглеждането на дете, влияещи на живота му след това
Снимка: iStock/Guliver

Отговорните родители ще направят всичко възможно, за да отгледат щастливо и успешно дете, но понякога дори и те се провалят. Грешките при възпитанието могат да накарат децата да започнат да анализират събитията, които се случват около тях, и да създадат светоглед, който влияе върху бъдещия им живот. Ето кои са негативните моменти от детството, които определено се отразяват върху живота на възрастен.

1.Не показвате любовта си

За всяко малко човешко същество мама и татко са най-важните хора в целия свят. Какво се случва, когато детето не чувства любовта на родителите си? Самочувствието им страда и в крайна сметка то спира да обича себе си. В резултат на това някои хора израстват несигурни - с комплекси, психически бариери, неспособност за споделяне, а други прибягват до пластичната хирургия, за да променят себе си и да заобичат образа си в огледалото.

2. Опитвате се да контролирате всичко

Родителите понякога забравят, че децата им са пораснали и продължават да правят всичко за тях. Тези деца не растат емоционално и имат проблеми с връзките в живота си (не само любовни, разбира се). Те ще продължат да мислят, че целият свят се върти около тях и да се държат като 10-годишни.

3. Не оставяте детето си да взема собствени решения

Когато родителите вземат решения вместо децата си, те не им позволяват да бъдат независими. Всяко дете трябва да има право да направи избор (според възрастта си). Докато е още малко, напълно достатъчно е да има привиден избор, като например да избере с кои обувки да излезе или коя играчка да вземе навън от предварително подготвени 2-3 варианта. Неспособността за вземане на решения прави хората неспособни да решават проблемите на по-късен етап.

4. Постоянно слушат спорове и скандали

Ако родителите спорят постоянно, децата могат да помислят, че са виновни за нещо, тъй като в главите им всичко се върти около тях. С годините агресивното поведение, попито в детството, става модел на поведение.

5. Вие изисквате невъзможното

Едно дете вярва на възрастните хора в живота си, особено на родителите си, и се бори да направи всичко, което му е казано. Ако се провалят, малките ни наследници започват да мислят, че са губещи, които не заслужават да бъдат обичани. С времето това се развива до жажда за успех, която граничи с депресивни състояния

6. Учите детето си да бъде "удобно"

Родителите често казват на детето си да гледа телевизия или да играе на таблета, така че да имат няколко часа "свобода". Хубаво е, ако тези ситуации не се случват много често, защото целта на всеки родител е да възпита човек, който може да живее самостоятелно.

7. Не прекарва време с баща си

Липсата на внимание от страна на бащата засяга бъдещия живот и на момчетата, и на момичетата. Смелостта на детето и неговото лично развитие зависят от фигурата на таткото – момчетата подражават несъзнателно на мъжката фигура в семейството, а момичетата търсят подобно поведение у своите партньори.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама