Алекс Сърчаджиева: Погрижете се навреме за здравето на краката си (ВИДЕО)


Алекс Сърчаджиева: Погрижете се навреме за здравето на краката си (ВИДЕО)
Снимка: Вземи краката си в ръце активно

Александра Сърчаджиева е посланик на третото издание на инициативата "Вземи краката си ръце активно". Кампанията цели да предостави изчерпателна информация за начините за превенция и важността на ранната диагностика на хроничната венозна болест.

Алекс е избрана не само защото е много обичана и съпричастна към значими за обществото каузи, а и защото хората с професии, изискващи дълго време стоене на крак, в това число и актьорската професия, са по-застрашени от появата на разширени вени и трябва да са запознати с необходимостта от превантивна диагностика, дори без видими признаци и симптоми на заболяването. Вижте какво ни сподели тя в специално интервю за iWoman.

Здравей, тази година ти си лице на кампанията "Вземи краката си в ръце активно", която цели да повиши информираността относно проблемите с разширените вени. Какво знаеше за този проблем, преди да се включиш?

Първо много искам да благодаря за тази покана да стана посланик на прекрасната инициатива "Вземи краката си в ръце активно", която се организира от Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология с подкрепата на сайта venite.bg. Истината е, че аз почти нищо не знаех, мислех си, че това е някакъв козметичен проблем и някаква болест, която ще ми се появи по краката може би, когато стана баба и просто няма да са ми красиви краката. Но не си давах сметка и не съм предполагала, че всъщност хроничната венозна болест е доста сериозен проблем, който се оказа, че се появява в доста по-ранна възраст и засяга 50% от населението. Когато разпитах мои приятели, се оказа, за съжаление, че хората са много зле информирани относно тази болест, т.нар. разширени вени. И всъщност се радвам, че се обърнаха към мен, защото се надявам, че чрез лицето си ще успея да популяризирам как хората могат да се погрижат за себе си в доста по-ранна възраст. Защото ние можем да вземем мерки и то доста адекватни, ако нещата се хванат навреме. За съжаление, ние българите нямаме тази култура да ходим на профилактични прегледи, както правят повечето хора в Западна Европа. И общо взето отиваме на лекар, когато дойде последният влак, когато нещата са сериозни и в повечето случаи необратими.

Професията ти актриса и водеща е свързана с много стоене права, което също има негативен ефект върху здравето на краката. Какви грижи полагаш за тях?

Аз никога не съм си давала сметка, че съм в рисковата група, както лекарите. Защото стоенето прав се отразява много зле на краката, както и продължителното седене на едно място. Започнах да си обръщам много голямо внимание. Лекарите, които са част от кампанията, ми дадоха съвет, който споделих и с колегите ми в театъра. Всъщност, докато репетираме, можем да използваме едни специални чорапи, за да предпазим краката си от разширени вени. Такива се носят от хирурзите, които оперират с часове прави. Осъзнах колко е трудна тази професия покрай сериала "Откраднат живот", защото ние снимахме по 6 часа прави, което е ад за краката.

Вижте цялото интервю във видеото:

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама