3 любими рецепти за тутманик


3 любими рецепти за тутманик
Снимка: iStock

Ако обичате тутманик, днес ви предлагаме 3 варианта как да го приготвите.

Тутманик с кисело мляко

Необходими продукти:

3 ч.ч. брашно

5 яйца

150 мл олио

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода бикарбонат

200 гр сирене

30 гр краве масло

Начин на приготвяне:

Разбиваме 4 яйца и прибавяме мазнината, киселото мляко, в което сме разтворили содата, и натрошеното сирене. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Трябва да получим тесто, гъсто като за кекс. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тавичка и поръсваме отгоре с последното разбито яйце. Печем тутманика в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-35 минути. Проверява се с клечка за зъби дали е изпечен. Ако клечката излиза суха, значи е готов. След като го извадите и докато е още горещ, го намажете отгоре с краве масло.

Тутманик на бурми

Необходими продукти:

500 гр брашно

150 гр свинска мас

50 гр краве масло

200 гр сирене

1 ч.ч. прясно мляко

2 яйца

1/2 ч.л. захар

20 гр мая

1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Стриваме маята със захарта и я разтваряме в прясното мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Заместваме тесто и го оставяме да втаса. Разделяме втасалото тесто на 6 топки. Разтегляме ги на питки, които потапяме в разтопената мазнина (смес от маста и маслото). Слагаме три от питките върху обилно намаслена повърхност и поръсваме отгоре със смес от натрошеното сирене и разбитите яйца. След това навиваме корите на руло и го нарязваме на парчета с дължина 5 см. Нареждаме парчетата вертикално в намаслена тавичка. По същия начин правим руло от останалите питки, нарязваме го и подреждаме парчетата в тавичка. Оставяме тутманика да втаса. След това го намазваме с останалата мазнина и разбитото яйце и го изпичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35-40 минути.

Мързелив тутманик

Необходими продукти:

5 яйца

6 с.л. брашно

60 гр краве масло

200 гр сирене

1/2 ч.л. захар

1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

От яйцата, брашното, захарта, солта и хладка вода замесваме меко тесто. Разделяме го на две части. Разтопяваме маслото в тавичката. Овалваме едната топка в него и я оставяме настрана. Разтегляме другата топка на кора и покриваме с нея дъното на тавичката. Поръсваме я с натрошеното сирене. Разтегляме отделената топка на кора и я разстиламе върху сиренето. Печем тутманика в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-35 минути, докато стане златист. Преди поднасяне го нарязваме на ромбове или квадрати.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама