3 съвета, когато приготвяме пилешко и 7 изпитани съвети


3 съвета, когато приготвяме пилешко и 7 изпитани съвети
Снимка: iStock/Guliver

Пилешкото месо е сред най-предпочитаните меса за готвене, особено когато трябва да направим бърза и вкусна вечеря след работа. Когато се купува от проверени източници или био ферми, пилешкото месо се приема за по-здравословно и лесно смилаемо. То е особено подходящо, когато спазваме диети.

Има разнообразни рецепти за приготвяне на пилешко месо, така че то да бъде приготвено по много различни начини без да ни омръзне. Ето няколко полезни съвета и идеи, когато готвим пилешко месо.

Съвет номер 1

Като цяло пилешкото месо трябва винаги да се държи в хладилник – сурово или приготвено, за да се избегне салмонела. Ако е вече сготвено, пилешкото месо може да се съхранява до 2 дни в хладилник.

Съвет номер 2

Пилешкото месо трябва винаги да бъде добре сготвено, да не пуска сок и да се отделя на конци. По правило пилешките крила и пилешките гърди се готвят по-бързо от пилешките дреболии и бутчета.

Съвет номер 3

Пилешкото месо е крехко и лесно за приготвяне. Неговият вкус може да стане още по-добър, ако се престои 30 минути в марината, а коричката може да стане по-хрупкава, ако месото се намаже с мед и бира. Ако пък пилешкото месо се държи в прясно мляко, то ще стане по-сочно. Намаже ли се с лимонов сок, то ще стои по-бяло.

Как да приготвим пилешко? Няколко изпитани рецепти:

Пилешкото месо е чудесно за приготвяне на питателна пилешка супа. То може да бъде включено в различни салати, да бъде използвано при предястия, както и да бъде сервирано като основно ястие – задушено, на грил, печено на фурна или приготвено на яхния.

Сочно печено пиле

Подправеното с билки цяло печено пиле е истинско пиршество за цялото семейство. Пилето трябва да бъде изчистено от вътрешности, измито отвън и отвътре и подсушено. Съветите на Gotvacha.com е пилето да бъде намазано с масло, поръсено със сол, черен пипер, подправки по вкус и билки. Фурната трябва да се загрее предварително на 180 градуса. Краката на пилето е добре да бъдат завързани с готварска връв, преди то да бъде поставено с гърдите нагоре в намазнена с олио тавичка. Към пилето могат да се добавят картофи, моркови, чушки и лук.

Добре е пилето да бъде завито с готварско олио – така то ще остане сочно. Фолиото може да се свали в последния етап на печенето, за да хване златиста коричка. По правило пилето се пече по 40 минути на килограм плюс 15 минути за цялостно печене.

Пиле на скара

Пилешките гърди са изключително вкусни приготвени върху скара. Те обаче стават бързо, затова следва да се наглеждат често.

Пилешка яхния на бавен огън

Пилешката яхния с много зеленчуци е изключително полезна и вкусна, особено когато е приготвена на бавен огън. Този метод на готвене е лесен, а пилешкото месо става много крехко.

Пиле с ориз и пиле със зеленчуци

Пилето с ориз е сред традиционните български специалитети и любима храна на много деца. То може да се приготви и със зеленчуци. Пилешкото месо може да се поднесе и с ризото и сметанов сос. Това ястие обаче е доста тежко и е по-добре да бъде консумирано на обяд, а не на вечеря.

Салата с пилешко

Най-популярната салата с пилешко е Цезар. Тази салата се сервира с рукола, жял сос и пилешко месо на грил, като е изключително питателна и подходяща за вечеря.

Пилешки бургер

Пилешките гърди са много подходящи за приготвянето на бургер. Можете да използвате една малка хитринка от Gotvacha.com – овкусете бургера със сос приготвен от малко сладка горчица, зехтин и мед.

Пилешки крилца

Ако ви се хапват вкусни пилешки крилца, пригответе ги без много панировка, но задължително със барбекю сос.

Бон апети!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама