ИКЕА разкри рецептата за известните си кюфтенца


ИКЕА разкри рецептата за известните си кюфтенца
Снимка: iStock/Guliver

Шведският гигант ИКЕА e известен не само с голямото си разнообразие от мебели и аксесоари за дома, но също така и с... месните си кюфтенца. И тъй като в момента повечето от нас си стоят вкъщи заради пандемията от коронавирус, ИКЕА споделиха рецептата за тези малки кюфтенца със специален сос.

Необходими продукти за 4 порции:

за кюфтенцата:

500 грама телешка кайма

250 грама свинска кайма

1 лук, ситно нарязан

1 скилидка чесън, ситно нарязана

100 гр галета

1 яйце

5 супени лъжици прясно мляко

сол и черен пипер на вкус

за соса:

40 гр масло

40 гр брашно

150 мл зеленчуков бульон

150 мл телешки бульон

150 мл готварска сметана

2 ч.л. соев сос

1 ч.л. дижонска горчица

Начин на приготвяне:

на кюфтенцата:

Смесете двата вида кайма и останалите съставки. Много хубаво размесете с ръце. Оформете малки кръгли кюфтенца. Поставете ги в чиния, покрийте с фолио и ги оставете за 2 часа в хладилника (това ще помогне да се запази формата им, докато ги пържите).  

Загрейте олио в тиган на среден огън. Когато е достатъчно загряло, сложете кюфтенцата и леко запържете от двете страни, да хванат коричка. След това ги поставете в тавичка, покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (160 градуса с вентилатор) за 30 минути.

на соса:

В тиган разтопете маслото, прибавете брашното и бъркайте 2 минути. Сипете двата вида бульони и продължете да бъркате. Прибавете сметаната, соевия сос и дижонската горчица. Намалете котлона и оставете соса да се сгъсти.

При сервиране - сложете в чиния кюфтенца и обилно ги залейте със соса. Може да гарнирате с картофи/картофено пюре/пържени картофи и сладко, както го правят в ИКЕА.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама